Премиерът Марин Райков и кметът на столицата Йорданка Фандъкова се разходиха по столичното Ларго, като по време на разходката зам.-кметът по културата Тодор Чобанов запознаваше Райков с историята на древна София.

Малко по-късно към тях се присъединиха министърът на културата Владимир Пенев и шефът на „Метрополитен" Стоян Братоев. Цялата група се спря пред църквата „Света Петка" и разкопките пред ЦУМ, след което влезе навътре към метрото.

Фандъкова подчерта, че Столична община работи заедно със столичния „Метрополитен", който реално, освен с изграждането на метрото, се занимава и с опазването на изключителните исторически ценности.

Фандъкова и Братоев припомниха на Райков, че проектът е бил променян цели пет пъти, за да се постигне максимално запазване на разкопките. Столичният градоначалник и шефът на „Метрополитен" съобщиха, че до края на 2013 г. трябва да бъде завършен проектът по разкопките около метростанция „Сердика 2".

Премиерът Райков обеща от своя страна държавата да помогне с каквото е необходимо, за да бъдат спазени всички срокове.
Фандъкова и Райков слязоха и в самата метростанция „Сердика"2, където беше направена равносметка на свършеното до тук по изграждането на столичното метро.