Днес направихме поредна стъпка към реализацията на проекта за възстановяване на Княжевския лифт. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, цитирана от БГНЕС.

Тя обясни, че общината е получила одобреното задание за изработване на специализиран устройствен план от Регионалната инспекция по околната среда и водите. Предстои собственикът "Витоша ски" да получи информация.

Така, както ежедневно заявява готовност спешно да работи, се надявам спешно да внесе за съгласуване това задание и в Агенцията по горите, подчерта кметът.

"Витоша ски" не се отказва от реконструкцията на Княжевския лифт

"Витоша ски" не се отказва от реконструкцията на Княжевския лифт

"За пореден път се цели проблемът да затихне, без да бъде решен"

Тя посочи, че от РИОСВ са потвърдили, че не е нужна промяна в плана за управление на Витоша, а лифтът може да се възстанови в същото трасе.По нейни думи това е било много важно, защото е имало разнобой по темата и собственикът е смятал, че това е необходимо.

Фандъкова обясни, че след съгласуването с Агенцията по горите здравният архитект ще може да внесе заданието за специализирания подробен устройствен план в Столичния общински съвет. Тя изрази надежда, че общинските съветници ще го подкрепят.

Кметът обаче поясни, че се работи и по план Б, чиято цел е да стане ясно дали технически е възможно същите стъпки да се възстановят. Това ще позволи реконструкцията да се случи по-бързо, тъй като там няма да е небходим специализирания подробен устройствен план.

Фандъкова подчерта, че е ангажимент на собственика за реконструира лифта.

От "Витоша ски" лифта вече са заявили, че има желание и финансова готовност за това.

Фандъкова не вижда нужда планът на Витоша да се променя, за да има лифтове

Фандъкова не вижда нужда планът на Витоша да се променя, за да има лифтове

Новият лифт може да бъде построен в стъпките на стария