Час по-скоро да започне процедурата по реконструкция на ски съоръженията в Природен парк "Витоша". За това настояват от "Витоша ски".

Предвижда се да се стартира с кабинковия лифт "Княжево - Копитото".

От дружеството припомнят, че на 7 януари кметът на София Йорданка Фандъкова и главният архитект на София Здравко Здравков са заявили, че са намерили решение на проблема. От тогава досега обаче от "Витоща ски" все още не знаят какво е това решение. Според изказвания на главния архитект тече съгласувателна процедура, за която обаче от дружеството не знаят и в която не са включени. Те подчертават, че това е в нарушение на закона, защото страната трябва да е информирана за всяко действие по нейната преписка от администрацията.

Искаме ли работещ Княжевски лифт, пита главният архитект

Искаме ли работещ Княжевски лифт, пита главният архитект

Здравко Здравков не вижда желание да бъде възстановен лифтът от страна на собственика

Освен това главният архитект на Столичната община е съобщил и че той и група специалисти имали вариант за реконструкция на съоръжението, като се използват старите фундаменти, на които да се монтират новите стълбове.

От "Витоша ски" изтъкват, че още на 8 януари са изразили готовност да организират дискусия, в която да участват главният архитект и неговите специалисти, както и инженери и конструктори от водещите производители на съоръжения в света. На 12 януари пък са внесли и официално писмо до главния архитект за организиране на тази дискусия. До момента обаче той не е отговорил на поканата. На същата дата е било внесено и запитване до столичния кмет с молба да бъде разяснено как е решен проблемът, но също не е получен отговор.

Явно за пореден път се цели проблемът да затихне, без да бъде решен, заявяват от "Витоша ски" и настояват за спешни мерки от отговорните институции за приключване на процедурата по реконструкция на Княжевския лифт, която по техни думи отлежава при главния архитект на София вече близо година.

Припомняме, на 12 декември 2020 година Столичната община поиска Княжевският и Драгалевският лифт да възстановят работа.

Фандъкова не вижда нужда планът на Витоша да се променя, за да има лифтове

Фандъкова не вижда нужда планът на Витоша да се променя, за да има лифтове

Новият лифт може да бъде построен в стъпките на стария