Очакванията на хората е Княжевският лифт да започне да работи и желанието ни е това да се случи е максимално бързо. Toва заяви главният архитект на София Здравко Здравков в сутрешния блок на БНТ за това как ще се изгради новият лифт на Витоша без промяна на плана за управление.

Припомняме, вчера се проведе среща между кмета на София, министрите на МОСВ и МЗХ, главният архитект, експерти и общински съветници. Решението от нея е, че лифтът може да бъде възстановен в старото си трасе.

Трябва да се намери най-бързия законов начин за възстановяването на Княжевския лифт  - по действащата нормативна уредба, според архитекта. Здравков уточни, че най-бързият възможен вариант е да се стъпи в рамките на съществуващите стълбове. Експерти са направили анализи и са докладвали, че трасето може да бъде възстановено върху съществуващите фундаменти.

Ще възстановим Княжевския и Драгалевския лифт, категорична Фандъкова

Ще възстановим Княжевския и Драгалевския лифт, категорична Фандъкова

Това щяло да се случи с или без съдействието на собствениците

Той обясни, че има няколко възможни сценария за лифта на Витоша - лифтът може да бъде възстановен в съществуващото трасе. Законодателната рамка позволява той да бъде възстановен при действащия план за управление на парка. Това може да стане в рамките на няколко месеца и до края на годината да започнат строителните работи.

Собственикът "Витоша ски" обаче възразява с аргумент, че това не би било възможно да се случи. Ако се налага удължаване на трасетата, тогава вече трябва да се измени планът за управление, посочи Здравков.

"Витоша ски" готови незабавно да подновят Княжевския и Драгалевския лифт

"Витоша ски" готови незабавно да подновят Княжевския и Драгалевския лифт

Уверяват, че са предприели всичко необходимо за реконструкцията на двете съоръжения

Здравко Здравков поясни, че не вижда желание да бъде възстановен лифтът от страна на собственика. Как може всички ведомства да казват, че може да бъде възстановен лифтът, а собственикът да казва, че не може, недоумява главният архитект. Ние водим малка битка да започнат конкретни действия, увери Здравков.

Вторият вариант е да има промяна в стълбовете на лифта. При този вариант обаче трябва да се измени Специализираният устройствен план, който е в МОСВ и ще отнеме поне година и половина процедури. "Трябва да бъдат поставени правилно въпросите - Кога и как искаме да се възстанови лифтът; Искаме ли да се възстанови бързо, до края на годината или искаме ли този процес да продължи в следващите няколко години?

Нека да си дадем ясна сметка къде и кой желае да се възстанови Княжевският лифт, отсече столичният главен архитект. Припомняме, преди дни ски школите предложиха промяна в плана за управление на Витоша.

Запитан какво се случва с проекта за реновиране на столичния площад "Света Неделя", Здравков отбеляза, че цялата подземна инфраструктура подлежи на промяна. Всичко отдолу подлежи на подмяна, продължаваме работата си, увери главният архитект.