Столичната община ще възложи независима техническа експертиза за възстановяване на Княжевския лифт. Това съобщи кметът Йорданка Фандъкова във Фейсбук.

Тя посочва, че в началото на годината от Витоша ски" са внесли предложение за специализиран Подробен план за възстановяване на лифта, като в него част от стълбовете не съвпадат със съществуващите.

По думи на градоначалника е проблемно разминаването на един от стълбовете, който е на територията на природния парк. От "Витоша ски" обаче официално са отказали да предложат преместването му, а това е нужно, защото съгласно нормативната уредба възстановяването е възможно само в съществуващите строителни граници, ако не се извърши смяна на предназначението на земята.

По тази причина Фандъкова настоява за независимо техническо обследване.

43 лифта и въжени линии нямат никакви документи

43 лифта и въжени линии нямат никакви документи

Прокуратурата иска ДНСК и ДАМТН да проверят всички лифтове и въжени линии

"За съжаление, на този етап, не можем да разчитаме на добронамереността на собственика на лифта "Витоша ски" да го възстанови. Очевидно тяхната цел е промяна на Плана за управление на парка така, че да могат да възстановяват, разширяват и изграждат лифтови съоръжения. Моята цел е да възстановим във възможно най-кратки срокове Княжевския, а след това и Драгалевския лифт", посочва кметът.

Тя напомня, че в последните две години Столичната община води съдебни дела с "Витоша ски" за издадените от СО заповеди за възстановяване на Горна и Долна станции на лифта, като една от заповедите е отменена окончателно, а другата е потвърдена в полза на общината, но отново се обжалва.

Фандъкова съобщава, че от Столичната община ще издадат нова заповед за възстановяване на Княжевския лифт в цялост, което включва двете станции и съоръженията между тях. За целта обаче е необходима техническа експертиза, която да даде техническото решение, което общината да предпише.

„Демократична България“ с план за по-добър достъп до чиста Витоша

„Демократична България“ с план за по-добър достъп до чиста Витоша

Едва около ¼ от всички площи в парка се използват