Столичната община иска да бъдат възстановени Княжевският лифт, а впоследствие и Драгалевският лифт. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя подчерта, че това трябва трябва да се случи съобразно действащия план на Витоша, който макар и изтекъл, продължава да действа поради липсата на нов.

Фандъкова обясни, че е било поискано Столичният общински съвет да разреши СО да възложи експертиза на външни експерти, които да дадат становище за възможността за възстановяване на Княжевския лифт. Собственикът обаче е обжалвал тази заповед. Впоследствие на първа инстанция решението на СОС е било потвърдено.

Фандъкова иска техническа експертиза за възстановяването на Княжевския лифт

Фандъкова иска техническа експертиза за възстановяването на Княжевския лифт

Кметът напомня, че от години се водят съдебни дела с "Витоша ски"

Според кмета към момента може да започне реализацията му.

Тя бе категорична, че независимо дали собственикът ще съдейства или не, лифтовете ще бъдат възстановени.

По нейни думи през годините от общината са имали уверението на собствениците на двата лифта, че имат желание да инвестират, но все нещо се случвало и не се получавало.

Фандъкова обясни, че в момента основният спор е има ли техническа възможност за възстановяване на Княжевския лифт - първо собственикът уверявал, че това е така, но след това становището му се променило. Тя подчерта, че общината има разрешение от СОС да разходва необходимите средства, за да възложи техническа експертиза за това дали е възможно лифтът да бъде възстановен.

Фандъкова напомни, че Княжевският лифт не работи от десетилетия, а преди няколко години поради технически причини е бил спрян и Драгалевският.