Кметът на София Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков представиха Подробния устройствен план (ПУП) за изграждането на Зеления ринг на София от ВТУ "Тодор Каблешков" до Гара Пионер. Той предстои да бъде разгледан на заседание на Столичния общински съвет.

По думите на кметицата проектът е много важен за столицата. Фандъкова получила доверието на софиянци благодарение на няколко конкретни проекта - за развитието на столицата като зелен град и подобряване качеството на атмосферния въздух.

Зеленият ринг представлява велосипедна алея от ВТУ "Тодор Каблешков" до Гара Пионер. Условието да получим собственост малко над 60 декара от това трасе е да има ПУП, който да бъде приет. Главният архитект и екипа подготвиха плана, като около 3 декара остават за собственика.

В ПУП е заложено изграждането на линеен парк - велоалея, пешеходна алея и в съседство обекти, които да могат да се възползват от хората. Идеята е да изградим в зеленото пространство алтернатива за придвижване на софиянци, обясни кметицата.

Главният архитект Здравко Здравков коментира, че проектът ще свърже районите "Слатина" и "Изгрев". Този проект е важен за града, защото ще свърже съществуващите съоръжения, изградени от НКЖИ и няколко основни квартала. Трасето е изцяло безопасно и дава потенциал, защото на него може да се развие пешеходна обособена линия.

В проекта ще има малко над 30 000 квадратни метра допълнително озеленяване. В първия участък до Гара Пионер в по-широката част има идея да се направи детска ясла. Цялата територия е 67 000 квадратни метра, а зелените площи за обществено ползване ще бъдат 32 742 квадратни метра.

Здравков разчита на диалог и конкретни предложения по самия проект.

За да стане факт алеята, трябва да завършим с краен административен акт с решение на Столичния общински съвет. Обжалване на една такава добра инициатива не би трябвало да има, надява се главният архитект. Ако няма обжалване в началото на следващата година трябва да стартира процедурата по изграждане на Зеления ринг.

Главният архитект се надява един ден и по велоалеите да има задръстване.

Проектът трябва да се разглежда като дългосрочен за развитието на града. Мислим абсолютно за всички - пешеходци, велосипедисти и шофьори, увери Йорданка Фандъкова, която благодари на транспортния министър за грижата за града и за хората. Тя разбира някои общински съветници, че не правят разлика между план и проект, но проектът следва, след като има одобрен ПУП.

Столичният градоначалник не приема съпротивата от страна на експертите, защото не чула нито един аргумент защо да не бъде направен Зеленият ринг. Какво по-прекрасно има от това да се изгради детска ясла сред паркова среда, запита кметицата.