Оперативният щаб за поддържане на града при зимни условия проведе заседание заради прогнозата за силен снеговалеж и вятър. Щабът е свикан по нареждане на кмета Йорданка Фандъкова, съобщават от общината.

Припомняме, Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обяви, че за утре за столицата е в сила оранжев код за опасно време със силен снеговалеж и вятър.

Жълт и оранжев код за обилни снеговалежи в събота
Обновена

Жълт и оранжев код за обилни снеговалежи в събота

Ще има преспи и навявания

На заседанието са обсъдени задачите на всички институции, ангажирани с различни дейности в града, както и приоритетите при почистване при обилен снеговалеж.   

Първостепенна задача ще бъде осигуряването на проходимост в града при зимни условия, осигуряването на движението на масов градски транспорт, достъп до болници и училища. Почистването на главните улици и булеварди също ще бъде приоритет.

От общината уверяват, че ако е необходимо, ще създадат организация за поетапно затваряне за движение на булеварди, за да може да бъдат почистени по-ефективно в условия на силен трафик. Това ще стане съвместно с КАТ „Пътна полиция”.

Задачата по обезопасяване на пътищата в природен парк Витоша ще бъде на екипите на почистващите фирми. Ако се налага, пътищата към Алеко и Копитото ще бъдат затворени за движение.

В координация с пътната агенция и столичната полиция, общината ще наблюдава входно-изходните магистрали, стръмни, опасни участъци и мостове.

По време на заседанието на щаба е обсъдена и организацията за промяна на маршрутите на движение на тежкотоварните камиони.

Фандъкова е поискала от ЧЕЗ, „Софийска вода” и „Топлофикация” пълна мобилизация на екипите за отстраняване на аварии и възстановяване на захранването. Екипите на експлоатационните дружества ще работят във  взаимодействие с Дирекция „Сигурност“ и Дирекция „Зелена система“, поясняват от местната администрация.

В щаба за поддържане на града при зимни условия влизат представители на Столичната община, СДВР, Областно пътно управление към Агенция  „Пътна инфраструктура“,  Столична дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Център за спешна медицинска помощ-София, Център за градска мобилност, фирмите, ангажирани с почистването и експлоатационните дружества, работещи на територията на София.