Жълт и оранжев код за обилни снеговалежи е обявен за събота за северозападната половина на страната и в планините на Южна България. Оранжевият код е в сила за 8 области. Това са Кюстендил, Перник, София, София област, Пазарджик, Ловеч, Габрово и Велико Търново, показва картата на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

 

Дъжд и сняг пречат на движението в цялата страна

Дъжд и сняг пречат на движението в цялата страна

Зимата се връща, предупредиха по-рано

Синоптиците прогнозират, че в тези области ще вали сняг и ще се образува снежна покривка, която до полунощ на 16-ти срещу 17-ти ще достигне 15 см, а на места и до 20. Снеговалежите ще продължат и с очакваното усилване на вятъра, обстановката ще се усложнява, предупреждават от НИМХ.

Рязко застудяване се очаква през почивните дни

Рязко застудяване се очаква през почивните дни

В началото на следващата седмица ще е много студено

Оранжевият код предупреждава, че времето е опасно. Синоптиците съветват хората да бъдат готови за обширни области със сняг, които водят до смущения на наземния, релсовия и въздушния транспорт, както и на дейностите на открито.

Жълт код е обявен за 13 области. Това са: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Благоевград, Смолян, Кърджали, Пловдив и Стара Загора.

Според прогнозите ще се образува снежна покривка, която до полунощ на 16-ти срещу 17-ти ще достигне 10 см. С продължаване на снеговалежите и очакваното усилване на вятъра обаче обстановката ще се усложнява.

Жълтият код означава, че времето е потенциално опасно. Затова метеоролозите съветват гражданите да бъдат внимателни.

Фандъкова свика кризисния щаб заради идващия сняг

Фандъкова свика кризисния щаб заради идващия сняг

Поискала е пълна мобилизация

Според прогнозата на Европейския център за средносрочни прогнози в София през следващите дни снежната покривка ще бъде до около 40 см.

Синоптиците прогнозират, че започналите валежи до утре на обяд ще обхванат цялата страна. От северозапад ще продължи да нахлува студен въздух. Минималните температури ще са между минус 2 и плюс 3 градуса. През деня в по-голямата част от Северна и Западна България ще вали сняг и ще образува снежна покривка. Над останалата част от страната, където температурите ще са положителни, валежите ще са от дъжд. В Югоизточна България количеството им ще е значително, прогнозират още метеоролозите. Привечер вятърът ще се усили и ще има преспи и навявания.

Очакваните максимални температури ще са между 0 и 5 градуса. Валежите ще продължат, а снежната покривка ще се увеличава.

Предвид прогнозираните обилни снеговалежи Агенция „Пътна инфраструктура” апелира шофьорите да се въздържат от пътуване в районите с оранжев и жълт код, ако това не е наложително. От пътната агенция призовават също да се предвижда повече време за път.

Те предупреждават, че ако е необходимо, движението ще бъде спирано за снегопочистване и превантивна обработка на пътните участъци. Това се налага, за да се избегне възникването на сериозни пътни инциденти.

От АПИ предупреждават още, че ако атмосферните условия се усложнят, в нощта на събота срещу неделя може изцяло да бъде спряно движението по третокласната пътна мрежа.  

Властите обръщат внимание, че е необходимо шофьорите да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание. Освен това е необходимо да спазват дистанция и указанията на контролните органи. От пътната агенция подчертават, че блокирането на движението заради неподготвени за зимни условия автомобили затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

От АПИ уверяват, че 27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност за поддържане на републиканската пътна мрежа.

Актуална информация за пътната обстановка гражданите и транспортните фирми могат да получават от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. Данните за състоянието на републиканските пътища се събират и обобщават от Ситуационен център, който работи в агенцията целогодишно при 24-часов режим, напомнят от АПИ.