Кметът на София Йорданка Фандъкова призова общинските съветници в идващите местни избори да не създават изкуствени разломи.

В речта си по случая днешния празник на столицата градоначалникът настоя да не се изграждат несъществуващи различия, да няма противопоставяне на едни хора срещу други.

"София е общност от достойни и свободни хора, които градят и живота си и бъдещето на страната ни. Затова са нужни големи и истински цели, които да увличат, създават и обединяват", подчерта тя в залата на общинския съвет.

По нейни думи големите цели се постигат с ежедневни битки, които често остават невидими за околните.

"През тези четири години минахме през много тежки кризи - от световна пандемия, през огромна инфлация и бежански вълни до политическа нестабилност. Като местна власт устояхме, направихме го обединени и не допуснахме големите кризи да се превърнат в кризи за София", отчете Фандъкова.

Председателят на СОС Георги Георгиев пък изрази благодарност към кмета на София за 14-те години служба в името на хората.

Фандъкова не знае какво ще прави след местните избори, за нея битката е всеки ден докрай

Фандъкова не знае какво ще прави след местните избори, за нея битката е всеки ден докрай

Време е да се оттегля, заяви кметът на София

Той отбеляза, че въпреки споровете и политическите различия са били свършени много смислени неща за столицата - дигитална революция в градския транспорт, най-мащабната инвестиция в изграждането на ново тротоари, пет процедури за изграждането на пет спортни комплекса, най-големите инвестиции в детски площадки, първата правна клиника за помощ на жени, пострадали от домашно насилие.

"Успяхме да пренебрегнем своите различия, защото София е вечна и заслужава нашата отдаденост. Изборите идват и си отиват, гражданите остават", изтъкна Георгиев, цитиран от БГНЕС.

На днешния празник поетът Георги Константинов, художникът проф. Станислав Памукчиев и президентът на фондация "Америка за България" Нанси Шилър получиха званието "Почетен гражданин на гр. София".