Стотина млекопроизводители от Старозагорско и фермери от пловдивската асоциация "Тракия милк" за втори ден излязоха на мирен протест на пътя за Казанлък.

Млекопроизводителите от Старозагорския регион излязоха на пътя и блокираха движението за Казанлък, съобщи БНР.

Засега полицията не се намесва и няма задържани, както вчера.

В специално обръщение от управителния съвет на Националната асоциация на млекопроизводителите до всички животновъди в България се казва, че безсрочните протестни действия, включително стигащи до гражданско неподчинение, ще продължат, докато не бъдат удовлетворени всички искания на фермерите.

Исканията са за целогодишна субсидия за качествено мляко, намаляване на ДДС за земеделски продукти, промяна на акциза върху горивата за животновъдство, премахване на код 6, контрол на качеството на предлаганите на пазара млечни и месни продукти, въвеждане на идентификационна система с цел получаване на директни плащания на глава животно от януари следващата година, въвеждане на механизъм за гарантиране на минимални изкупни цени на месо и мляко и безвъзмездно отдаване на държавни и общински земи на животновъдите.

Успоредно с фермерите и млекопроизводителите от Старозагорско и на други места в страната, започват протести по половин час блокиране на основните пътища.

Сблъсъци възникнаха между протестиращите фермери и полицията във врачанското село Алтимир. На поляната до зърнобазата се бяха събрали животновъди от цяла Северна България.

Те бяха предупредени от полицията, че протестът е незаконен и нямат право да преграждат пътя към ферибота в Оряхово и АЕЦ Козлодуй, защото не са предупредили в законния срок от 48 часа преди действията.

Това предизвика възмущението на протестиращите, който хванати един за друг в жива верига избутаха служителите на реда и успяха да препречат пътя за минути. По-късно полицаите арестуваха част от протестиращите.