На тържествена церемония в Перник бе дадено началото на 29-ото издание на маскарадния фестивал "Сурва". Кукерите отново ще гонят злите духове след тригодишна пауза.

В тазгодишното издание на "Сурва" се включват рекорден брой участници - над 10 000. Те ще дефилират през центъра на Перник, представяйки различни ритуали и обичаи. Участие ще вземат и 15 групи от чужбина. Ще има представители от Сърбия, Румъния, Гърция, Северна Македония, Хърватия, Словения, Албания, Черна гора и Италия. Десет пък са групите, които ще участват за първи път.

За първи път в история на фестивала дефилетата на сурвакарските групи през площада в Перник ще продължат три дни. Часове преди церемонията по откриването на тазгодишното издание на международните маскарадни игри по площад "Кракра" преминаха стотици участници. Друго нововъведение е поставянето на трибуни за гостите на града, от които те да наблюдават сурвакарските дефилета. Мемориалът на миньорския труд, намиращ се на площада, пък е превърнат в ивент зона.

Пак отменят фестивала "Сурва" в Перник

Пак отменят фестивала "Сурва" в Перник

Това се случва за трета поредна година

По време на церемонията по откриването реч държа и президентът Румен Радев, който е патрон на фестивала през 2023 г. По думите му Сурва не е само фестивал и традиция, а мост, който свързва народите.

Който твъди че българският дух вехне, нека дойде в Перник да види сурвакарите, добави държавният глава. Той изказа признателност към кмета на Перник Станислав Владимиров за прекрасната органицазия на фестивала.

Станислав Владимиров заяви, че най-накрая след дълго отсъствие Сурва отново е тук. Той посочи, че хилядите участници ще изгонят злото и ще донесат доброто, защото то ни е нужно сега. Който не е изпитал тази магия, ще изпита нещо невероятно, допълни той.

Фестивалът "Сурва", който от 2015 г. е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, е едно от най-очакваните събития, тъй като не се проведе през изминалите три години. През 2020 г. маскарадните игри бяха отменени заради водната криза в Перник, а през следващите две години не се състояха заради пандемията от COVID-19.

Отменят фестивала "Сурва" в Перник заради водната криза

Отменят фестивала "Сурва" в Перник заради водната криза

Здравните власти се опасяват от зарази