Община Пазарджик е получила иск от около 6 млн. лв. неустойка към фирми, които рециклират боклука на общината заради закъснели плащания, предаде БНР.

По договор, сключен от предишния кмет на града Тодор Попов, който на последните местни избори се бореше за пети мандат, и екипа му и който изтича в края на 2025 година, общината се задължава да заплаща на фирмите по 115 000 лева за всеки просрочен ден на плащанията.

В същото време въпросният договор забранява на община Пазарджик да търси правата си в българския триинстанционен съд, а само пред арбитражния орган, чийто решения са окончателни и според който общината трябва да заплати неустойката.

По думите на сегашния кмет Петър Куленски договорът, сключен с фирмите, които сепарират, компостират и рециклират отпадъците, е неизгоден за жителите на общината понеже, освен че сега общината ще трябва да плати 5 780 000 лева неустойка, тя няма право да получава никакви средства от рециклираните вече отпадъци отново според договора, който е от 2020 година.

Срокът на неустойката е 50 дни и ако се забави плащането, сумата на неустойката ще стане 6 милиона и 400 хиляди лева, обясни още Куленски.

"Болен" адвокат отложи делото за убийството на млад мъж в Пазарджик

"Болен" адвокат отложи делото за убийството на млад мъж в Пазарджик

Съдът му наложи 1000 лв. глоба