Франция ще изпрати утре самолет, който да помогне в гасенето на пожара на българо-гръцката граница, потвърдиха от МВР, цитирани от БТА

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов съобщи, че България е активирала механизма за гражданска защита на Европейския съюз, като е поискала помощ под формата на самолет.

Очаква се самолетът да започне работа във вторник, ако всичко върви по план. Министърът обясни, че пожарът е навлязъл на българска територия, където има информация за минно поле, и затова гасенето се извършва само с летателна техника.

Местни хора от село Петрово разказват пред Нова телевизия, че мините са само от гръцка страна и са поставени по време на гражданската война в Гърция. Самолети са бомбардирали гръцките партизани, които са се криели точно по границата и са преминавали и у нас.

Пожарът на българо-гръцката граница е навлязъл в българската територия точно там, където има минно поле, заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на брифинг в следобедните часове.

Пожарът е активен и продължават усилията за неговото овладяване от страна на българските и гръцките власти. Гасенето е затруднено заради големия периметър и високите температури.

Екипаж от Военновъздушните сили с хеликоптер Ми-17 от 24-та авиационна база - Крумово, също помага в гасенето на пожара.

Заедно с хеликоптера, 22 военнослужещи от Трети механизиран батальон на Трето бригадно командване - Благоевград, продължават да подпомагат огнеборците на терен.

През целия съботен ден хеликоптерите обливаха с вода засегнатите участъци в района на село Голешово, община Сандански. Хеликоптер Ми-17 летя 10 часа и 30 минути, извърши 40 пуска и хвърли 80 тона вода. Хеликоптер "Кугар" летя 10 часа и 35 минути, направи 43 захода и хвърли 69 тона вода, се посочва в съобщението.

Министерството на отбраната подчертава, че усилията на екипажите и военнослужещите са от решаващо значение за овладяване на пожара и предотвратяване на по-големи щети в региона.

Гърция изпраща още техника за пожара на българска територия

Гърция изпраща още техника за пожара на българска територия

В момента в страната няма нови големи пожари, затова властите там ще пренасочат техниката