18-годишният Борислав Гарибов, който загина при паднала в Пирин лавина вчера, не е имал шанс да оцелее при създалата се ситуация. Това каза на брифинг тази сутрин директорът на ПСС към Българския червен кръст Емил Нешев.

Той обясни какво се е случило: В 11:28 часа вчера е подадена информацията за лавина със затрупан човек. Спасителите са стигнали на мястото за по-малко от 10 минути, но за съжаление констатират само смъртта на младежа. Инцидентът се случва в долната част на улея, където има огромна навявка, която се е откъснала. Действали са бързо - откопават и извеждат тялото от лавиноопасния улей, който и в момента продължава да е опасен. Горе е било лед, но само в този улей е имало навявания.

"В тази ситуация не е имало шанс скиорът да оцелее, защото откъсването на лавината е било с фронт 150 м, дебелината на снежната покривка е между 50 и 20 см, ходът на лавината е била около километър", обясни големината на бедствието шефът на ПСС към БЧК. Той е категоричен, че дни наред е имало и видеа, и ред предупреждения, че районът около Банско в Пирин е много опасен и скиорът не е трябвало да се намира там.

Лавина затрупа млад сноубордист на Пирин
Обновена

Лавина затрупа млад сноубордист на Пирин

Младежът се е спускал с треньора си

"Има индикации, че е лавиноопасно, в такъв момент хората трябва да са предпазливи и да не се поддават на емоции и фрийрайд. Точно тази зона е забранен такъв тип дейност", добави Нешев. Вчера е имало още един инцидент в Банско с откъсната лавина. За късмет без затрупани.

"Този проблем не се решава със забрани и рестрикции, трябва да има ясна политика на действие, а цялата индустрия в зимната ски мода е силно насочена към фрийрайд, всичко води към такъв тип спорт, но той трябва да се регламентира, да се охранява и да се практикува по-безопасен начин", коментира той. По думите му, този спорт в момента е модерен и непрекъснато има хора, които влизат в забранените зони.

Спасителят обясни, че загиналото момче е било оборудвано перфектно, с всичко нужно - сонда, лопата, раница, каска, за съжаление всичко това не е помогнало. "Тези съоръжения не ни правят безсмъртни, те могат да дадат минимален шанс, но когато става дума за толкова тежка лавина, нищо не помага", обясни Нешев. По думите му, и спасителите не са имали полезен ход - "каквото и да направиш в такъв момент, няма как да спасиш човек".

В заключение Емил Нешев призова всички да са внимателни: В момента има честа смяна на атмосферните условия. Трябва да се търси информация, включително и в интернет, където има видеа на хора, правили проби и прогнози.

В момента в Пирин е много опасно.