Жителите на благоевградското село Гърмен излизат на протест тази вечер, съобщи БНТ. Те настояват незаконните постройки в циганска махала "Кремиковци" да бъдат съборени.

Общината има решения за премахването на 114 постройки. Те не се изпълняват, защото засега общината в Гърмен няма къде да настани хората. Протестът е насрочен за тази вечер от 18:30 часа на централния площад в селото.

В Гърмен хората твърдят, че през последните месеци не се прави нищо по въпроса със събарянето на незаконни постройки. Според тях дори са узаконени незаконно две къщи в махала "Кремиковци".

Единствените къщи, които бяха съборени, сега са узаконени и се строят нови къщи. Ако това беше реакцията на местната и държавната власт, просто е една откровена подигравка с хората, коментират от .

Хепатит А разболя 12 деца от ромската махала в Гърмен

Хепатит А разболя 12 деца от ромската махала в Гърмен

Всички деца са до 8-годишна възраст

Протестът тази вечер ще е насочен и срещу евентуалното приемане на подробен устройствен план на "Кремиковци". Според жителите в Гърмен на практика това ще означава узаконяване на целия квартал.

Според хората, с узаконяването на улици, съоръжения се цели само да се спечелят едни пари. Това струва милиони, да се направи един квартал. Новото узаконяването ще стане въпреки това, че има собственици, на които тази земя е била отнета незаконно преди 15 години. Те водят дела, някои от тях спечелени, припомнят гърменци.

124 заповеди има за събаряне на незаконни строежи в Гърмен

124 заповеди има за събаряне на незаконни строежи в Гърмен

Шест семейства са отказали настаняване в социални жилища, не могат да ги задължат

Кметът на Гърмен Минка Капитанова обясни, че няма къде да бъдат настанени хората, които ще останат без дом при евентуално събаряне на постройки. Затова и не се пристъпва към изпълнение на заповедите, въпреки че вече има избран изпълнител за тези дейности.

Петима арестувани за поставяне на коледна елха в Гърмен

Петима арестувани за поставяне на коледна елха в Гърмен

Общината не е дала разрешение

"Има регламент, който ни задължава, че първо трябва да бъдат настанени и след това да бъдат съборени тези постройки", обясни Капитанова. Протестът се очаква да премине с шествие.