Митническите мобилни групи към Агенция „Митници", Столична митница и ГДБОП започнаха масови внезапни проверки на стоковата борса в Слатина.

Повод за проверките са оплаквания от производители и вносители за нелоялен внос на плодове и зеленчуци, дъмпинг на цените и нелоялна конкуренция.

При проверките е констатирани, че не е извършван физически контрол на стоката от страна на служители на Агенция „Митници".

Установени са 11 камиона, които са разтоварили стоката преди митническото оформяне на документите, а част от стоката вече е продадена преди търговците да са получили документ за това. 

Акцията продължава, като митническите служители ще положат всички усилия за ограничаване на некоректния внос от други страни в ущърб на българските производители.

Нарушителите ще бъдат предадени на компетентните органи.

Това не е първата акция на Агенция „Митници" в защита на родното производство срещу нелегалния внос на плодове и зеленчуци. Подобни операции имаше и през 2009 г., а резултатът от провеждането им е повишено търсена на плодове и зеленчуци - родно производство.

От 5 юни вносителите могат да подават митническите си декларации и онлайн, което прави възможно декларацията да се подаде още преди стоката да е пристигнала.

От 1 август електронното подаване на декларации при внос към българската митническа администрация става задължително.