Отворени за пътници и товари са ГКПП "Калотина-Градина" и ГКПП "Връшка чука" на сухопътната граница между България и Сърбия, потвърди МВР на Сърбия.

Информацията е след проведената среща с българския посланик Радко Влайков и генерал Милян Станоевич, началник на управление на "Гранична полиция" на МВР на Сърбия. Двамата са обсъдили актуалната обстановка на границите на Сърбия.

На железопътната граница между двете страни продължава да работи международният железопътен граничен пункт Димитровград (Цариброд). Продължават да работят международните летища "Никола Тесла" в Белград и "Константин Велики" в Ниш.

Генерал Милян Станоевич е уверил българския посланик, че камиони, автобуси и лекотоварни автомобили с българска регистрация, преминаващи транзитно през Сърбия, ще бъдат пропускани в съответствие с приетите от правителството на Сърбия ограничения за пътници и товари, идващи от рискови държави и региони.

На ГКПП ще бъдат правени допълнителни проверки, включително измерване на температура на пътниците и допълнителен контрол на товарите от тези страни. Те ще бъдат пропускани за транзитно преминаване след консултации, при нужда, с представители на Министерството на здравеопазването на съответните ГКПП.

Временната забрана за влизане в Сърбия на чужди граждани се отнася за пребивавалите в китайската провинция Хубей, град Дегу и провинция Северен Гьонсанг в Република Корея, кантона Тичино в Швейцария, Италия, Ислямска Република Иран.

Сърбия ще съдейства за безпрепятственото транзитно преминаване на български МПС през Сърбия. Това договориха началникът на "Гранична полиция" на Сърбия генерал Милян Станоевич и българският посланик Радко Влайков.

Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, пътуващи за/или преминаващи транзитно през Сърбия, да следят чрез интернет страниците на МВнР, Посолството в Белград и ГК-Ниш актуалните разпореждания на сръбските власти, променящи се поради динамичната обстановка.