Министерски съвет обявява за национален обект бъдещото КПП Струмяни - Берово, което свързва България и Северна Македония. Това стана ясно от брифинг на регионалния министър Иван Шишков в МС. Спогодбата за създаването му е от 1999 година. Тя е по програма трансгранично сътрудничество.

България в момента полага усилия за проектирането, стана ясно от думите му. Това е първата стъпка в изграждането на пункта. Решението е емблематично, разтълкува регионалния министър и обясни, че това показва и отношението на държавата към развитието на инфраструктурата. Обявяването му за национален обект улеснява процедурите по ЗУТ. Този пункт няма да е за товарни превози, а само за леки коли и такива до 3,5 тона. И двете държави работят по изграждането на КПП-то, по думите на министър Шишков.

Увеличават средствата за строежа на ГКПП "Струмяни"

Увеличават средствата за строежа на ГКПП "Струмяни"

От 20 000 евро на 111 000 евро

Проектът за изграждане на граничния пункт се финансира по програма Интеррег VI-A ИПП България - Северна Македония 2021 - 2027 и е на обща стойност 9 милиона евро.

Основната цел на проекта е да подобри свързаността в региона и да стимулира икономическия растеж чрез улесняване на трафика на хора и стоки, укрепване на комуникационните връзки и улесняване достъпа до основната TEN-T мрежа, включително връзката с транспортни коридори IV и VIII.

Възложител на проектирането и изграждането на довеждащия до новия ГКПП Път Ш-1008 (Кресна - Кулата) "Струмяни - Микрево - Раздол - Клепало - граница Македония" е Агенция "Пътна инфраструктура", като към момента има разработени идейни варианти на трасето и е започната процедура по Закона за опазване на околната среда. Финансирането за изграждането на пътя е възможно по Оперативна програма "Развитие на регионите" 2021 - 2027 г.