Главният архитект на София Здравко Здравков напомни, че през 2014 г. е взето решение на СОС да се възстанови историческото място пред НДК на войнишкия паметник. Необходимо е това решение да се балансира с прецизиране на зоната в парковата среда, а при проектирането се цели запазване на дървесната и храстова растителност в зоната.

Според него има два варианта - да се направи макетен вариант на мемориала, да се види дали хората ще го харесат и след това да се продължи с процедурата, включително и с политически аргументи да се натисне МК да не се противопоставя на това. Вторият вариант е Столичният общински съвет да си смени решението.

Кметът на София Васил Терзиев заяви пред журналисти, че след 3-часова дискусия за Войнишкия паметник е станало ясно, че всички се обединяват около нуждата да го има паметник, който да почита загиналите в Балканската война и Първата Световна война. За него водещото винаги е било и ще бъде Войнишкият паметник да бъде реализиран и най-добрият начин да се почете паметта на загиналите.

Васил Терзиев ще мисли за Войнишкия паметник. Тричасовите дискусии в Столичния общински съвет не дадоха ясен отговор какво ще се случи с процедурата за Войнишкия паметник в градинката пред НДК и дали разковничето е в това кметът Васил Терзиева да отмени своето решение за прекратяването й.

Васил Терзиев изслуша дискусията и заяви, че иска да вземе решението си на спокойствие, да проведе допълнителни срещи и на база на това да вземе най-доброто решение за града и паметта на хората. Според Терзиев има проблем с двойните стандарти.

Нужно е да се мисли върху няколко варианта - първо, притесненията, че не може и не бива да се възстановява едно към едно, второ - да се избира на друго място, трети вариант - да се приеме, че съсловните организации няма да са съгласни с решението. Процедурата е спряна от Терзиев предварително, заради изразено несъгласие от страна на Министерство на културата, че в нея не участват нейни експерти.

Столичните общинари мерят героизма да се строят и бутат паметници

Столичните общинари мерят героизма да се строят и бутат паметници

По повод процедурата за Войнишкия мемориал пред НДК