Столичният кмет Васил Терзиев е прекратил конкурса за изграждането на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести пехотен полк. Решението е било качено и в сайта за електронни обществени поръчки.

За това се разбира от изявление на общинските съветници от ГЕРБ-СДС в София.

Кметът Терзиев ще иска по-широко обществено обсъждане за вписването на паметника в пространството на НДК. А спира конкурса заради "критика по отношение стилистичните, архитектурни и конструктивни качества","липса на достатъчно професионални качества в членовете на журито" и "малкия брой участници в конкурса".

"Възстановяването му по подобие на оригинала ще създаде първо визуална преграда и най-вече пространствен анахронизъм", пише в мотивите за спирането на конкурса.

Десетилетия продължават опитите за възстановяването на Мемориала. Десетилетие и повече продължиха усилията и за премахване на паметника с нецензурен прякор сред софиянци.

През 2017 година на мястото на разрушения паметник в района на НДК беше върнат лъвът от оригиналната композиция.

Проектът на спечелилите спрения сега конкурс включваше оформяне основно пространство с П-образно разполагане на възстановените по оригинални чертежи мемориални стени и имена на загиналите.

Заради спирането на конкурса обаче патриотични организации се заканиха да протестират пред общината. Съветниците на ГЕРБ-СДС пък оценяват действията на кмета Терзиев като обидни и искат оставката му.

Решението на кмета може да бъде обжалвано пред КЗК в 10-дневен срок.

Васил Терзиев не изключва избори наесен и за кмет на София

Васил Терзиев не изключва избори наесен и за кмет на София

Вижда организирана атака спрямо всички, които искат да променят нещо не само в града, но и в държавата

ГЕРБ-СДС искаха оставката на кмета Терзиев и заради реорганизацията на движението по булевард "Патриарх Евтимий" и паркирането в района, както и заради забавеното увеличение на заплащането на медицинските сестри в образователната сфера.