Събота и неделя в Националния дворец на културата в София се провежда Балканския фестивал на ракията, където са представени над 250 марки ракии, гроздови, плодови, анасонови и други балкански напитки, гласи програмата на събитието. Изложението се провежда за трети път.
На Ракия фест може да опитате различни плодови ракии, ракия с мед, саке, както и врачанска теменуга. Освен балканската "скоросмъртница" на изложението бе представено и традиционното японско саке. То е с нисък градус алкохол-15 градуса. Приготвя се изцяло от ориз и е изцяло натурален продукт.
От семейна дестилерия, която е специализирана в производството на плодови ракии, подканват посетителите със седем вида ракии - по един за всеки ден от седмицата-кайсиева, ябълкова, дюлева, черешова, мирабелова, сливова и гроздова.
Припомняме, само преди няколко дни депутатите от парламентарната бюджетна комисия нанесоха лош удар на домашното производство на ракия. На второ четене народните избраници приеха текстове, според които за малки обекти за дестилация на алкохол ще се считат казани с обем на съдовете до 500 литра, а не до 1000, както е в момента. Това ще намали броя на малките собственици на казани, които сега ползват привилегията за намалена акцизна ставка.
Когато казаните са с обем на съдовете над 500 л, собствениците им не само ще ги обявяват в Агенция „Митници", а ще трябва да ги лицензират като данъчни складове, което според собственици на казани ще доведе до скок в цените за варене на ракия.
Освен това собствениците на казани ще могат да работят само 6 месеца в годината - от юли до края на декември. Ако искат да варят алкохол извън този период, ще трябва да уведомяват Агенция "Митници".