Традиционната седмица на гората тази година ще премине под мотото "Гората е живот", съобщават от Изпълнителната агенция по горите.

През цялата седмица са предвидени събития, които ще запознаят хората с грижата за българската гора, както и с екосистемните ползи от нея. Най-голямото събитие в горския сектор ще започне официално на 3 април.

Структурите на шестте държавни горски предприятия, Изпълнителната агенция по горите, регионалните дирекции по горите и природните паркове ще се включат в различни събития.

От 1925 г. се чества седмицата на гората. Тогава у нас се провежда и първият празник на залесяването. Девет години по-късно стажант-лесовъдът Георги Минков предлага честването да продължи цяла седмица.

След Втората световна война, през 1956 г., празникът е възстановен. Именно оттогава датира традицията той да стартира в първата седмица на април.

Седмицата на гората от тази година има и свое постоянно лого. То е дело на Христо Ангелов. Конкурсът, на който запазеният знак бе отличен, се проведе преди година.

В рамките на Седмицата на гората традиционно ще бъдат връчени наградите "Лесовъд на годината". Това ще стане на официалното откриване на Седмицата на 3 април (понеделник) от 11.00 часа в Националния исторически музей в София.

На 7 април на територията на Държавно ловно стопанство "Витошко"-Студена ще се проведе традиционното залесяване за София.