Кметът на Горна Оряховица Добромир Добрев е подал жалба в административния съд срещу решението на Комитета за наблюдение на оперативната програма "Околна среда", според което градът няма да получи евросредства за справяне с замърсяването на въздуха, въпреки че населеното място от години е сред трите най-замърсени града в страната.

Кметът на града е категоричен, че данните за община Горна Оряховица са въведени некоректно от МОСВ и това е причина градът да отпадне от класацията, съобщи БНТ.

Високи нива на замърсен въздух в цялата страна
Обновена

Високи нива на замърсен въздух в цялата страна

Замърсяването в София достигна до 5 пъти над нормата

Очаква се държавата да разпредели близо 112 милиона лева средства от Брюксел между 7 града в страната за справяне със замърсяването на атмосферния въздух. Горна Оряховица обаче не се оказа сред тези 7 общини, защото градът е отпаднал от списъка с кандидатите.

Според Добрев причината за отпадането на Горна Оряховица от кандидатите е грешка при попълването на подадената от общинската администрация информация. По думите му грешката е допусната от служители в Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

"Две от графите, които ни отстраняват, реално не са попълнени коректно от страна на управляващия орган. Единият е основен източник на замърсяване - битово отопление. Тук в графата за Горна Оряховица е записано "НЕ", обясни градоначалникът за обществената телевизия.

Добрев е категоричен обаче, че в изготвената от общината и одобрена от екоминистерството програма ясно е посочено, че основен източник на замърсяване е именно битовото отопление.

Другата грешка, която ощетява общината, според кмета е по показател "дял на засегнатото население" от замърсения въздух. В общината този дял надхвърлял 44 000 жители. Той обясни, че служителите на екоминистерството обаче са взели предвид броя на домакинствата, а не броят на жителите.

"Повярвайте ми, на никой градоначалник не му е приятно сутрин в новини да се започва с "най-мръсният въздух е в Горна Оряховица". Не мога да си обясня това "не", на какво се дължи", каза още кметът, цитиран от Нова.

Опасно мръсен въздух в София тази вечер

Опасно мръсен въздух в София тази вечер

И утре въздухът ще бъде мръсен, прогнозира НИМХ

Министърът на околната среда и водите Нено Димов е категоричен, че грешката не е на министерството, а на местната администрация в града.

"Информацията, която е дошла от Горна Оряховица, не е за население, което е обхванато от замърсяване на въздуха. И второ, тя не е декларирала еднозначно в програмата, че проблемът с фините прахови частици от битовото отопление е основен приоритет, защото много се говори за климатичните условия, т.е. ние нямаме абсолютно чиста позиция при тяхната подадена апликация. Те попълват в електронен вид тази форма и няма кой друг освен тях да я промени", посочва екоминистърът.

София се събужда с 4 пъти завишение на праховите частици

София се събужда с 4 пъти завишение на праховите частици

В Горна Оряховица, Шумен и Пловдив също се отчитат високи стойности

По данни на БНТ само за последното денонощие нивото на ФПЧ във въздуха на града е било два пъти над допустимите норми. Според данните от картата Аir Quality Index на през последните 12 часа градът е сред двата такива с най-силно превишени нивата на ФПЧ. Другият най-замърсен град се оказва Русе.

Общо 17 общини няма да получат средства за по-чист въздух. Освен Горна Оряховица това са общините Асеновград, Благоевград, Варна, Велико Търново, Враца, Гълъбово, Кърджали, Перник, Русе, Стара Загора, Хасково и Шумен.

Всички тези общини не отговаряли на критериите и/или имали пропуски в документацията за кандидатстване за еврофинансиране, информират от МОСВ.

Избраните 7 общини са Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Пловдив, Смолян и София.