Нивата на замърсяване на атмосферния въздух с фини прахови частици (ФПЧ) са в пъти над допустимите норми в повечето големи градове в страната.

В квартали в София замърсяването на въздуха стигна до 4-5 пъти над допустимите стойности. На места в Перник беше отчетено 3 пъти по-голямо замърсяване, а в Русе - до 1.5-2 пъти над допустимите нива.

Големите градове у нас в плен на мръсния въздух

Големите градове у нас в плен на мръсния въздух

И днес се очаква значително превишаване на нормите

В София най-засегнати от мръсния въздух се оказаха кварталите "Надежда", "Хиподрума" и "Младост", пише БНР.
По данни на Валери Серафимов Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) към 12 часа днес стойностите на замърсяване са 5 пъти над допустимата норма, която е за 24 часа.
Измерват се всички показатели, които са регламентирани с европейското и българското законодателство - като серен диоксид, азотен диоксид, въглероден оксид, фини прахови частици, бензен, посочи той пред БНТ.

Според Серафимов днес има и много лоши неблагоприятни метеорологични условия, които също са допринесли за замърсяването.

Спрямо данните през последните два дни най-високо съдържание на ФПЧ е отчетено в "Хиподрума" и "Надежда".

Фандъкова отива на работа с градски транспорт

Фандъкова отива на работа с градски транспорт

"Спаси София" - провалът на общината е титаничен

По-рано днес кметът Йорданка Фандъкова призова гражданите да оставят колите си и да използват градския транспорт. За целта всички буферни паркинги на метростанциите са безплатни.
Столичани обаче не могат да се възползват от услугата "зелен билет".

От Столичната община съобщиха, че са готови да предприемат спешни мерки за да ограничат замърсяването на въздуха с ФПЧ. Правят се проверки за нерегламентираното горене на отпадъци. Полицаи проверяват автомобили, за които имат съмнения, че може да водят до по-големи стойности на замърсяване.

Заместник-кметът по екология към Столична община Йоана Христова коментира, че във връзка с реализираните днес превишения, мерките са свързани основно с извънредни проверки на автосервизи и на пунктове за вторични суровини, за да може да се провери с какво те се отопляват.

"Ако и днес имаме на поне две станции над 200 микрограма на кубичен метър в рамките на 24 ч. има вероятност утре да бъде въведен "зелен билет" или да се ограничат различни карета, или да се въведат буферни паркинги, или всички мерки заедно да бъдат направени", обясни тя.

ЕК ни заплашва с евросъд, ако не предприемем мерки за по-чист въздух

ЕК ни заплашва с евросъд, ако не предприемем мерки за по-чист въздух

Липсва координиран подход между органите на национално и местно ниво

3 пъти по-голямо замърсяване е отчетено в Перник спрямо проверка на БНР.

В Горна Оряховица екипи са започнали проверки по домовете. Проверява се дали в печките за твърдо гориво не се горят отпадъци и стари автомобилни гуми, които силно замърсяват въздуха. Нарушителите ще бъдат глобявани по 50 лева, ако бъде констатирано нарушение.

Мръсен е въздухът и в Пловдив.
В район "Каменица" са отчетени 3 пъти по-големи стойности от нормалните такива, съобщи общественото радио.

В една от двете станции за измерване на качеството на въздуха в областния град тази сутрин и двата апарата отчели въздуха като лош и много лош. На места данните показвали дори тройно замърсяване над допустимите норми. Става въпрос за основните булеварди и ромските махали.

Замърсяване е отчетено още в Шумен, Сливен, Варна, Ловеч, Благоевград, Видин, Смолян, Кърджали и други.

Съдът на ЕС осъди България заради мръсния въздух
Обновена

Съдът на ЕС осъди България заради мръсния въздух

В София, Пловдив, Варна и зоните Северна, Югозападна и Югоизточна са надвишавани нормите