Жители на село Драганово в община Горна Оряховица блокираха за един час тази сутрин пътя между Велико Търново и Попово заради проблем с водоподаването към населеното място, съобщи БТА.

По думите на кмета на Драганово Иван Кишев повод за протеста е предвиден от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) ремонт на третокласна пътна отсечка между селото и град Попово. Ремонтът обаче не бил синхронизиран с планираната подмяна на довеждащия водопровод за Драганово, който минава под пътя.

Зам.-кметът на Горна Оряховица Анелия Христова обясни, че третокласният път е собственост на АПИ, а ремонтните дейности са възложени на фирма изпълнител, като срокът на изпълнение е до 2026 г. Те заяви, че ремонтът ще бъде извършен поетапно, което ще позволи на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) при воля от негова страна да одобри проекта на общината за подмяна на довеждащия водопровод и новите тръби да бъдат поставени преди полагането на асфалтовата настилка. "След като са отпуснати средства за ремонт на републиканския път, нека министерството приоритизира своите действия и да отпусне средства за съществуващия проект за водопреносната мрежа", каза още Христова и уточни, че проектът е подаден в МРРБ през септември 2023 г., но отговор до момента няма.

13 села в бургаско преминаха на воден режим

13 села в бургаско преминаха на воден режим

Язовирите в региона пресъхват

В Драганово живеят около 3000 души. През лятото водоподаването е затруднено, въпреки че нощем то се спира, за да се напълни каптажът, от който по естествен път се набавя вода за селото. По данни на ВиК "Йовковци" загубите на вода заради над 50-годишната инфраструктура възлизат на повече от 70%. Директорът на водоснабдителното дружество Илиян Илиев коментира, че няма как асфалтирането да се осъществи, докато не се смени водопроводът. Той посочи, че проектът за подмяна на двукилометровия тръбопровод е готов и има разрешение за строителство, като се търси финансиране за двата му етапа - довеждащ водопровод и вътрешна мрежа, които са на обща стойност около 16 милиона лева. Илиев информира, че последната авария в Драганово е била в понеделник, като тогава се е променило и качеството на водата.

Въвеждат воден режим за пет села в Монтанско

Въвеждат воден режим за пет села в Монтанско

Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете

Депутатът Димитър Николов е внесъл питане по проблема до ресорния министър Виолета Коритарова и по думите му се очаква отговор се очаква по време на парламентарния контрол в петък.

Жителите на селото остават в протестна готовност.

След днешния протест от МРРБ обявиха, че Инвестиционната програма за общински проекти е най-бързият възможен начин за осигуряване на финансиране за ВиК инфраструктура в страната и дава възможност да се решат голяма част от проблемите с водоснабдяването в общините, които през лятото се задълбочават.

510 млн. лв. получават общините в страната за ВиК инфраструктура

510 млн. лв. получават общините в страната за ВиК инфраструктура

Министър Коритарова подписа нови споразумения за проекти на 48 общини за 148 млн. лв.

За конкретния случай от ведомството посочват, че са информирани за проблема през октомври 2023 г. с писмо от кмета на Горна Оряховица, който е поискал 17 млн. лв. за реализация на проект "Рехабилитация на водопроводната мрежа в с. Драганово". През декември 2023 г. обаче при изготвянето на централния бюджет за 2024 г. от всички общини в страната са поискани предложения финансиране за обекти, които да бъдат включени в Инвестиционната програма за общински проекти. Проект за решаване на проблемите с водоснабдяването на Драганово не е подаден по програмата от община Горна Оряховица. До момента общината не е кандидатствала за финансиране за водопроводната мрежа в селото от бюджета по Инвестиционната програма за общински проекти, въпреки възможностите, които тя дава.

От МРРБ посочват, че до 1 септември 2024 г. кметът на Горна Оряховица и кметовете на всички общини в страната могат да предложат обоснована промяна на вече одобрените за финансиране проекти по Инвестиционната програма.

Към момента в програмата са включени 12 приоритетни проекта община Горна Оряховица -предимно за ремонт на общински пътища и улици и водопроводи в гр. Горна Оряховица. За 8 от тях вече са сключени споразумения, като са подадени заявления за финансиране за приблизително 10,9 млн. лв. Предвид категорията на общината максималното финансиране за Горна Оряховица за 2024 г. може да бъде до 30 млн. лв.

Депутатите актуализираха общинските проекти с държавно финансиране

Депутатите актуализираха общинските проекти с държавно финансиране

Елвян Гюркаш от ДПС се похвали, че се работи за хората

МРРБ има готовност да подпише споразумение с общината и да подпомага приоритетно решаването на проблемите с водоснабдяването на Драганово и други населени места, които могат да бъдат решени чрез Инвестиционната програма за общински проекти.

От регионалното министерство заявяват още, че изграждането и реконструкцията на публичната общинска ВиК инфраструктура е ангажимент приоритетно на общините в качеството им на собственици, но такива дейности могат да се изпълняват и от водоснабдителните дружества. От ведомството добавят, че ВиК "Йовковци" очаква да получи финансиране за изграждане на ВиК инфраструктура за подобряване на водоснабдяването и канализацията на територията на населените места с над 10 000 жители в област Велико Търново по Програма "Околна среда" 2021-2027 г. От МРРБ обясняват, че с тези инвестиции ще се постигне съответствие с националното и европейското законодателство в областта на питейните води, отвеждането и пречистването на отпадъчните води и ще се осигури устойчивото предоставяне на ВиК услуги.

Над 139 общини в страната ще получат по Инвестиционната програма за общински проекти общо над половин милиард лева за инвестиции в ремонт и модернизация на ВиК мрежите си. Средствата се отпускат след сключени споразумения с МРРБ за проектиране, строителство и ремонт по проекти, включени в приложение № 3 към чл. 107 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г. Министерство продължава да подписва споразумения с общини по програмата. Днес и утре ще бъдат подписани още 70 споразумения с общини, включително и за изпълнение на ВиК проекти.