Жителите на столичния квартал "Горубляне" се готвят за нов протест, предаде БНР. Те възнамеряват да затворят "Цариградско шосе" в пиков час.

Собствениците на терени в "Горубляне" ще блокират движението днес следобед - точно когато се очаква голямото завръщане в София след празничните дни.

Демонстрацията е планирана за 16.00 часа и ще блокира кръстовището на "Цариградско шосе" с улиците "Павел Красов" и "Димитър Пешев". Жителите негодуват срещу решението на Общината да изгради парк върху техни терени. Те искат да се проведе обществено обсъждане, а в случай че проектът за парк бъде приет, Общината да им плаща наем.

Протест в столичния квартал "Горубляне"

Протест в столичния квартал "Горубляне"

Жителите си искат водопровода

Припомняме, в края на януари миналата година недоволните жители отново излязоха на протест, блокирайки Околовръстното шосе. Тогава стана ясно, че около 500 семейства са засегнати от проекта на Столичната община, който предвижда върху 1 250 декара между кварталите "Младост" и "Горубляне" да бъдат изградени зелени площи и атракции. Протестиращите обаче бяха категорични, че паркът не трябва да се прави върху имотите им, а върху общински терени.

Протести имаше и през февруари и септември миналата година.

Собствениците водят четири дела в Страсбург. Сезирали са и главния прокурор, че Общината умишлено блокира процеса на възстановяване на собствеността. В същото време върху иззетите им частни земи се разрешава строежът на частно училище и се изсипват строителни отпадъци, за които са предупредени, че трябва да изчистят.

От Пътна полиция предвиждат движението към столицата да е натоварено. По тази причина от 14.00 до 20.00 часа движението на камиони над 12 тона ще бъде спряно по автомагистралите и основните пътища.

Жители на "Горубляне" протестират заради конфискувани имоти в "Младост"

Жители на "Горубляне" протестират заради конфискувани имоти в "Младост"

Твърдят, че имат данни за искани подкупи от кмета Иванчева