Не е установено наднормено замърсяване на въздуха край сметището в Ихтиман, информираха от Министерството на околната среда и водите.

От ведомството обясняват, че експерти от столичната Регионална инспекцията по околната среда и водите в (РИОСВ - София) следят на място ситуацията около горящото депо за битови отпадъци край Ихтиман.

Дим и катастрофа с 3 тира затвориха АМ "Тракия"
Обновена

Дим и катастрофа с 3 тира затвориха АМ "Тракия"

Изпратени са 7 екипа на Спешна помощ

Според последните проверки не са установени превишения в нормите за качеството на атмосферния въздух при населените места в района.

Към момента служители на пожарната работят активно за погасяването на пожара. На място са изпратени 5 коли на пожарната и техника, извършваща запръстяване.

От РИОСВ е дадено предписание на общината да осъществява непрекъснат контрол до пълното потушаване и преустановяване на дименето.

Сметището край Ихтиман е запалено умишлено, подозира кметът

Сметището край Ихтиман е запалено умишлено, подозира кметът

Самозапалването било малко вероятно заради ниските температури

Горящото депо е бивше общинско сметище за битови отпадъци, което е закрито предвид факта, че не отговаря на нормативните изисквания и не функционира от октомври 2016 година.

В края на месец септември тази година в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда е внесен проект за рекултивация на закритото депо, който в момента се разглежда.

По данни на БНР от общината в Ихтиман чакат вече месеци финансиране на проекта си за рекултивация.

Отвориха за движение АМ "Тракия", но ограниченията остават в посока Пловдив

Отвориха за движение АМ "Тракия", но ограниченията остават в посока Пловдив

Край Ихтиман има пет пожарни автомобила, които продължават да гасят сметището

Припомняне, около 3 часа сутринта движението по АМ "Тракия" беше преустановено и в двете посоки заради силно задимяване от сметището край Ихтиман.
В района възникна и тежка верижна катастрофа между 5 автомобила и камион, при която пострадаха 5 души. Трима пострадаха сериозно и бяха настанени в столичните болници "Св. Анна" и ВМА.

Малко по-късно магистралата бе пусната за движение. След това обаче властите отново затвориха участъка за преминаване.