Очаква се интензивно движение на входовете на София, по автомагистралите "Тракия", "Хемус" и "Струма" и път I-1 (Е-79) София - Кулата. Това предупреждават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

За да бъде улеснен трафикът през Владая и да се повиши пътната безопасност днес от 10.00 до 20.00 часа ще има две ленти за влизащите в София на път Е-79. Така пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно.

Временната организация ще е от км 278+910 до 282+038 и от пътен възел "Даскалово" до кръстовище "Драгичево" от км 285+660 (кръстовището за Рударци) до км 286+847 (бензиностанция "Петрол"). Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ "Люлин".

Заради ремонти на тръбата за Варна на тунелите "Витиня" и "Ечемишка" на АМ "Хемус" преминаването през съоръженията се осъществява двупосочно в тръбата за София. За да бъде избегнат ремонтът в двата тунела има обявен алтернативен маршрут. От София за Варна това е път I-1 - от 215-ти км /при пътния възел при 30-ти км на АМ "Хемус" /Витинска река/ до км 204+200 - обходен път на Ботевград, а след това по път II-17 до пътен възел "Ботевград" на АМ "Хемус" и обратно.

От 14.00 до 20.00 часа днес се ограничава движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоварените пътища. С ограничението се цели да се повиши безопасността при пътуване и да се увеличи пропускателната способност на пътната инфраструктура. Смята се, че това ще допринесе за спокойно пътуване.

От пътната агенция отправят призив към шофьорите да тръгват на път с подготвени за зимни условия автомобили. Те ги съветват да карат внимателно със съобразена скорост, да не предприемат резки маневри и да спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на "Пътна полиция".

Ограничението е за следните участъци от републиканската пътна мрежа:

- автомагистралите;

- път I-1 Видин - Ботевград;

- път I-1 Благоевград - ГКПП "Кулата";

- път I-4 п. в. "Коритна" - Велико Търново - Шумен;

- път I-5 Русе - Велико Търново;

- път I-8 ГКПП "Калотина" - ГКПП "Капитан Андреево";

- път I-9 Дуранкулак - Варна - Бургас;

- път II-18 Околовръстен път София;

- път II-19 Симитли - Гоце Делчев;

- път II-86 Пловдив - Смолян;

- път II-99 Бургас - Царево.

От АПИ уточняват, че забраната не важи за МСП-та, които превозват бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари.

От агенцията напомнят, че всички граждани и транспортни фирми могат да се информират за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ - www.api.bg, lima.api.bg и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

И днес е интензивен трафикът пред ГКПП-Капитан Андреево. От "Гранична полиция" съобщават, че за изход от страната опашката от тирове е 5 км. На изход на ГКПП-Лесово се е образувала опашка от 1 км.