Градушка с размера на юмрук удари асеновградското село Искра, съобщава bTV.

Унищожени са лозови масиви, има счупени клони и прозорци на къщи.

Градушката е паднала около 15.00 часа вчера.

"Паднаха ледени късове с размера на орех. По лозята има щети, но продукцията не е унищожена на 100%", обясни собственикът на лозовите масиви Тодор Диманов, който от вчера описва щетите. Той твърди, че не е останал нито един нормален грозд, което означава, че трудно ще се постигне качество на продукцията. Проблемът бил, че гроздето с ниско качество няма да бъде изкупено за вино.

Буря удари Великотърновско и блокира пътища

Буря удари Великотърновско и блокира пътища

Пострадали и бедстващи хора няма

Унищожени са около 75 декара с мерло. Собственикът им има и още едно лозе от около 25 декара, разположено на друг терен.

Диманов посочи, че са били пуснати ракети против градушката, но този път те не са помогнали. Благодарение на защитата през последните десет години ние имаме продукция, защото преди това градушката ни биеше непрекъснато и бяхме много по-зле", отбеляза той.

Кметът на селото Тодор Налбантов уточни, че в самото населено място няма големи поражения - на няколко места има счупени прозорци, както и откършени клони.

"Пораженията са според големината на градушката. Говорих с човека, който пуска ракетите. Той ми обясни, че са изстреляни много ракети, но облакът бил голям и не са успели да го разбият изцяло", обясни селският управник.

Той заяви пред БНТ, че над 15 земеделски производители в селото са пострадали. При много от стопаните продукцията е почти напълно унищожена.

100% са щетите в голяма картофена градина, а лозов масив е ударен на 80%.

Пораженията няма да бъдат описвани от общината и държавните власти, защото земеделските площи са застраховани.

"Хората са отчаяни. Не се надяват на помощ нито от държавата, нито от застрахователите", посочи Налбантов.

Среднощна градушка удари Кюстендил

Среднощна градушка удари Кюстендил

Местните хора се тревожат за реколтата от череши