По традиция всяко лято българинът се запътва към гръцките плажове и на ГКПП-та се образуват опашки. Допълнително към българския трафик се прибавя и трафика на граждани на Румъния, Молдова, Украйна, Сърбия, Северна Македония и др., които преминават транзитно през територията на България също на път към гръцките курорти.

Затова преминаването през ГКПП "Илинден", "Златоград", "Ивайловград" и "Капитан Петко войвода" ще облекчи значително натовареността на пунктовете "Кулата" и "Маказа", където се образуват най-големите задръствания. Именно това препоръчват от Главна дирекция "Гранична полиция". ​

От там уточняват, че е постигнато много добро взаимодействие с гръцките гранични власти, но въпреки предприетите общи действия - извършване на съвместен граничен контрол на принципа "на едно спиране", осигуряване на непрекъснат процес на работа и на достатъчен брой служители за всички работни места за извършване на гранични проверки, използване на съвременни технически средства за бърза гранична проверка и открити на ГКПП "Кулата" 3 допълнителни работни места, често се образуват колони от изчакващи автомобили и автобуси, а времето за изчакване за преминаване на границата се увеличава значително.