Партията на Георги Кадиев "Нормална държава" е получила сигнал от жители на ж.к. "Горна баня" за неправомерно изградено депо за строителни отпадъци на територията на район "Овча купел". Това съобщават от партията.

Припомняме, че от Инициативен комитет-Горна баня тази сутрин изпратиха декларация до медиите, в която категорично се разграничиха от организирани от Георги Кадиев протести. Те обясниха, че не става въпрос за депо за строителни отпадъци, а за временна площадка за материали за изграждащата се в квартала дълго чакана канализация. След като строителните работи приключат, теренът щял да се разчисти.

Не ни използвайте в популистка и мръсна кампания, скочиха в Горна баня

Не ни използвайте в популистка и мръсна кампания, скочиха в Горна баня

Разграничиха се от организирани от Георги Кадиев протести

В отговор от партията на Кадиев уточняват, че са получили сигнала в рамките на тяхната кампания "Антикорупция".

Направили са проверка по случая и след това са се отзовали на молбата на жителите за подкрепа на протеста им срещу замърсяването и унищожаването на зелените площи от изграденото депо за фрезован асфалт.

В съобщението до медиите от "Нормална държава" отбелязват, че от септември 2015 г. насам по случая са подадени редица жалби, но резултат не е имало. Засегнати били граждани на ул. "Ехо", ул. "Пладнище" и ул. "Мечево усое" във вилна зона "Горна баня". Жалбите постъпили до кмета на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, кмета на СО-район "Овча купел" Христина Семерджиева, директора на Столичен инспекторат, директора на дирекция "Общински строителен контрол", директора на РЗИ-София, директора на РИОСВ-София и до министъра на околната среда и водите.

Хората на Кадиев са категорични, че подкрепят изграждането на канализация в квартала, но след обществено обсъждане относно локацията за изграждането на строителното депо. Трябвало да се направи и оценка на рисовете от наводнения вследствие на изместването на коритото на реката в района на унищожаване на зелените площи.

По време на среща между гражданите и главния архитект на София Здравко Георгиев, директора на "Общински строителен контрол" Влади Калинов и кмета на район "Овча купел" е поет ангажимент депото да бъде премахнато. Те са се ангажирали също зелените площи да бъдат възстановени до края на януари 2017 г. От "Нормална държава" са категорични, че ще следят дали поетият ангажимент се спазва.