16 организации и отделни граждани ще подадат жалба до Комисията за защита от дискриминация, защото не ги допускат да присъстват на заседанията на Столичния общински съвет (СОС).

Между тях са Софийското гражданско сдружение "Щастливеца", "Граждани за зелена София", "Велоеволюция", Дискусионният клуб за социална местна политика, партията "Зелените".

Гражданите са препращани да наблюдават заседанията на монитори в приемната на СО на ул. "11 август". Това е нарушение на Закона за местното самоуправление и местната администрация, конституцията, европейската харта за участие в местното самоуправление, европейския кодекс за добро поведение на администрацията, стратегията на ЕС за иновации и добро управление на местно ниво, заявиха от гражданските сдружения.

Те вече са обжалвали в Софийския административен съд промяната в правилника на СОС, приета на 19 ноември 2009 г., с която се ограничава достъпът до заседанията и правото на гражданите да се изказват - след писмена заявка. Имат подкрепа от обществения посредник Ангел Стефанов - в писмо до председателя на СОС Андрей Иванов.

В петък са изпратили писмо до охранителната полиция - с копие до министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, защото по думите им може да се окаже, че полицаите на входа на Столичната община (СО) са действали само по устна заповед.