С близо 100 000 лева е ощетена държавата заради груби нарушения при ремонта на мемориалния комплекс "Христо Ботев" в Калофер, съобщава bTV, позовавайки се на доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция.

След сигнал от преди 3 години на бившия кмет на Калофер Румен Стоянов за окаяното състояние на паметника са били отпуснати 300 000 лева за възстановяването му.

Градоначалникът на Карлово Емил Кабаиванов уточни, че претенциите в доклада са към изпълнителя на поръчката, а не към общината. По негови думи отговорността за подписаните актове е на надзорника и на инвеститорския контрол, които са служебни лица.

Бившият кмет Румен Стоянов заяви, че още преди време граждани са алармирали за некачествения ремонт. Тогава е последвал градски съвет заедно със строителния техник, на който изпълнителят е обявил, че използваните материали са качествени.

Карлово и Калофер се съдят заради паметник на Ботев

Карлово и Калофер се съдят заради паметник на Ботев

Разменят си обвинения за некачествен ремонт и клевета

Кабаиванов обаче отрече сигнали от страна на бившия кмет на Калофер да са постъпвали по време на строителството, както и 10 месеца след приключването му. Едва след това започват докладни до община Карлово, а тя подава писма до фирмата изпълнител.

Кабаиванов посочи, че ако има финансови претенции, след като докладът стане окончателен, общината трябва да поиска разликата в сумата. След това трябва да преведе средствата в кметство Калофер. В момента обаче процедурата се обжалва.

Кметът на Карлово обясни, че фирмата носи отговорност за ремонта 10 години. Това означава, че остават 7 години и половина, в които трябва да изпълнява задълженията по подписания договор.

Докладът на финансовата инспекция вече е предаден на прокуратурата и се очаква решение от нейна страна.

Паметникът на Ботев край Калофер се руши

Паметникът на Ботев край Калофер се руши

Опасно свлачище заплашва да срути паметника