Общинският съвет на Пловдив прие дългоочакваното решение срещу вълните, излъчвани от клетките на мобилните оператори.

Съгласно него трябва да бъде извършено демонтиране на излъчвателите на мобилните оператори в радиус 300 метра от учебни и лечебни заведения, детски градини, ясли и читалища.

За мярката настояваше от месеци председателят на общинския съвет Илко Илиев, цитиран от Радио Пловдив. Предвиждат се още замервания за вредното въздействие на електромагнитните полета. В България обаче само една столична лаборатория е оторизирана за това и има необходимата техника.

По време на последната сесия на съвета преди парламентарните избори станаха факт и още няколко важни документа, които се подготвят и обсъждат от месеци.

С малки промени местният парламент прегласува върнатата от областната управа Наредба 1, която съвсем наскоро прие за първи път. С нея санкциите за нарушаване на обществения ред се увеличиха драстично.

Без гласове „против" бяха приети и няколко документа от икономическия заместник-кмет Александър Константинов.

С тях се връща конкурсното начало за управителите и директорските бордове на общинските предприятия и фирмите. Следващата пролет договорите на много от тях изтичат, припомни Константинов.

Контрольорите на администрацията в нейните предприятия вече ще се отчитат пред общинския съвет на всяко тримесечие, гласят промените. Представителите в директорски бордове ще дават отчети 2 пъти годишно, а кметът има право да дава становище за тяхната дейност.