Антропологът Харалан Александров е разтревожен, но не и учуден от жестокото убийство в село Галиче. В студиото на Нова телевизия той призова да се погледнат фигурите на "кмета, попа и даскала" във вече станалото известно село.

Според Харалан Александров връзката между случилото се в последните години в Галиче и забележителния звероподобен кмет с ланци Ценко Човек и ужасяващото убийство на дете от дете е очевидна. "Не зная колко време отне на прокуратурата да се справи с Чоков, но сега се справи относително бързо", коментира Александров.

Непълнолетен младеж е признал за убийството на момичето в Галиче

Непълнолетен младеж е признал за убийството на момичето в Галиче

Той е съсед на жертвата...

В продължение на години общността се е разпадала, липсват вече всякакви авторитети и норми, а самото общество вече е сляпо за очевидни неща, включително и за патология, която се развива пред очите й и такъв психопат като непълнолетния убиец. Това е общност, което функционира в режим на безпомощност, включително това се отнася и за протеста тази сутрин и искането на протестиращите за промяна на наказателния кодекс, което е в този режим, според Харалан Александров.

Една законодателна промяна не би променила състоянието на общността, която се е оттеглила от задължението си да формира хора. Александров припомни народната мъдрост, че е нужно едно цяло село, за да отгледаш едно дете, а в случая "село" и общност, която да възпитава липсва. Най-лесната присъда е дехуманизацията на престъпника, констатацията, че има едни хора, които не са хора, но това не е обяснение за оттеглянето на общността от нейните отговорности. Една утежнена наказателна санкция няма да наложи цензура над престъпленията, според Харалан Александров.

Големият проблем е на обществото, което не иска да види, че има такива неслучили се като човеци хора. Затова и според Харалан Александров се налага спешно просвещение и образование, а общността трябва да влезе отново в тези територии.

В Галиче искат доживотен затвор за непълнолетния убиец

В Галиче искат доживотен затвор за непълнолетния убиец

Хората недоумяват как максималната присъда може да е 12 години