Много жестоко убийство на млад човек по подбуди, които по-скоро са присъщи на животни, а не на хората. Те са на много ниско ниво на човешките потребности. Това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов на днешния брифинг във Враца по повод убийството на 18-годишното момиче в село Галиче.

Той подчерта, че органите на реда са успели бързо да разкрият извършителя, за да му попречат да извърши друго престъпление, и изрази надежда, че този път убиецът ще остане по-дълго в затвора, тъй като има и други присъди.

Маринов поясни, че задържаният е непълнолетен, а законът има специални изисквания за това.

Непълнолетен младеж е признал за убийството на момичето в Галиче

Непълнолетен младеж е признал за убийството на момичето в Галиче

Той е съсед на жертвата...

Вътрешният министър обясни, че е била проведена среща с обществеността в махалата и хората са силно обострени срещу извършителя и семейството му. По негови думи занапред полицейското присъствие в района ще остане засилено, за да се предотвратят подобни инциденти. Щяло да се въведе и видеонаблюдение.

По информация на окръжния прокурор Десислав Начков убийството е било извършено около 1.00 часа на 11 януари. Заподозреният вечерял при баба си, която живее на същата улица като жертвата. След като се нахранил, младежът минал покрай дома на момичето и забелязал, че в стаята й свети. Тогава решил да влезе, защото я харесвал отдавна.

"Портата на двора била отворена. На двора той намерил стол, който взел. Вратата към дома била заключена. Нападателят видял, че момичето спи и решил да влезе в дома през друг вход. Той взел метална пръчка, за да сплаши момичето. Влязъл в дома й през отворен прозорец на мазето. Той твърди, че познавал къщата, защото бил ходил преди години с компания", обясни Начков.

Криминалисти намерили портмонето на убитото момиче в кладенеца в двора на бабата и дядото на задържания. След убийството извършителят го откраднал, а с парите си купил дънки и тонколона. В портфейла е открита личната карта на момичето. Главният прокурор нарече извършителят на жестокото убийство "социопат".

Спецоперация в Галиче след убийството
Обновена

Спецоперация в Галиче след убийството

Тя е свързана с противодействие на битовата престъпност, за проверка на лица с криминални прояви и срещу нарушения на обществения ред

На брифинга стана ясно, че 17-годишният задържан може да получи до 12 години затвор за жестокото убийство. Той е привлечен като обвиняем и е задържан за 72 часа. Ще му бъде поискана постоянна мярка за неотклонение "Задържане под стража".

По думи на прокурор Начков непълнолетният младеж ще бъде обвинен в убийство, извършено по особено жесток начин и с цел да бъде улеснено или прикрито друго престъпление. За такова деяние се предвижда най-тежкото наказание - доживотен затвор без право на замяна.

"Обвиняемият е непълнолетен. Ще навърши пълнолетие през октомври. След като се приложи разпоредба от Наказателния кодекс, наказанието се редуцира от 5 до 12 години лишаване от свобода. 12 години е максималното наказание, което се предвижда от Кодекса", обясни Начков.

Припомняме, 18-годишното момиче беше открито с прерязано гърло в дома си в събота. Първоначално за жестокото престъпление бяха задържани двама. По-късно стана ясно, че единият от тях, който е непълнолетен, е направил пълни самопризнания.

Заради убийството днес започна специализирана полицейска операция в Галиче, свързана с противодействие на битовата престъпност, за проверка на лица с криминални прояви и срещу нарушения на обществения ред.

Момиче с прерязано гърло е открито в Галиче
Обновена

Момиче с прерязано гърло е открито в Галиче

18-годишната е намерена в двор на къща