Хеликоптерното летище до тунел "Железница" на АМ "Струма" вече има регистрация по HEMS. ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация" регистрира осмото вертолетно летище за спешната медицинска помощ по въздух в страната, съобщават от Министерство на транспорта и съобщенията.

С изграждането на съоръжението се осигурява възможност за бърза евакуация на пострадали при пътни инциденти или други аварийни ситуации в участъка на тунела, както и в целия регион. След получаване на сигнал хеликоптерите вече ще могат да стигат от София до тунел "Железница" за 30 минути, по данни на авиационния оператор "България Хели Мед Сървиз" ЕАД.

До момента България разполагаше с три болнични вертолетни летища в София и по едно във Варна, Панагюрище, Русе и Велико Търново. "Струма" е първата магистрала в България, която разполага с хеликоптерна площадка. Площадката е построена като част от проекта за изграждане на "Автомагистрала "Струма" - Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница", който се финансира от ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура". Възложител на проекта е Агенция "Пътна инфраструктура".

Припомняме още, през февруари България официално се сдоби с първия си хеликоптер за оказване на спешна помощ. През април служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков съобщи, че се очакваше към края на април пилотите да приключат с обучението си и да положат изпит. След като те са готови, се очаква хеликоптерът да бъде пуснат в експлоатация. Допълнително, предвижда се доставката на още два хеликоптера за спешна помощ тази година, по данни на служебния министър.

Коритарова: Първият участък на АМ "Хемус" готов до края на годината

Коритарова: Първият участък на АМ "Хемус" готов до края на годината

Шефът на АПИ е отстранен заради констатирани закононарушения, каза тя