Нямам никакви колебания, никакви пречки, че съм поел по този път. Решението беше мое, заяви Георги Гвоздейков, служебният министър на транспорта, пред BTV днес.

Той посочи, че е избрал да остане министър, вместо да бъде верен на ПП-ДБ, за да довърши проектите по транспорта. Гвоздейков коментира течащата в момента модернизация на железопътния транспорт. Сроковете за проекти на стойност над милиард лв. закъсняват, заяви той. Предвидени са нови влакове, нов подвижен състав по Националния план за възстановяване и устойчивост, който трябва да се реализира до август 2026 г.

Имаше риск някой друг да поеме тези проекти. Това са строго специфични процеси, които 10 месеца се опитваме да вкараме в правилния път. Вече 2 години не можем да дойдем до финала по различни причини. Има риск България да изгуби средствата, заяви Георги Гвоздейков.

Другата седмица предстои подписване на договор за доставка на 7 двуетажни влака, посочи той и допълни, че до 11 април е и срокът за подаване на оферти за доставката на 35 мотрисни влакове, като след това тези оферти ще бъдат оценени и до месец, месец и половина, ще бъде подписан договор. Има договор и за още 20 влака, по негови думи.

Средствата по Националния план за възстановяване и устойчивост са в размер на над 11 милиарда лв., като 1/10 от тази сума е за железопътния транспорт, потвърди той, като увери за пълната прозрачност на процедурите в министерството.

Европейската комисия отпуска 32 млн. евро за БДЖ

Европейската комисия отпуска 32 млн. евро за БДЖ

Целта е преминаване от автомобилен транспорт към железопътен

Днес се заклехме да изпълняваме интересите на държавата. Работата на министрите е да вършат някаква работа за обществото. Това е цената, която аз трябва да платя, това е залогът, коментира още служебният министър.

По въпроса за назначаването му той потвърди, че кореспонденции по-рано не е имало и срещата е била директно със служебния премиер: "Получих обаждане за среща с господин Главчев. Направихме такава. Изложих обстановката в министерството, след това получих предложение да остана служебен министър."

Разговор с лидера на ПП се е състоял, като Гвоздейков потвърди, че още при получаване на покана за служебния кабинет той е съобщил на Кирил Петков за решението си.

Направих всичко възможно да изложа моите мотиви, моето решение. Останах неразбран, но той е лидер на партия и гледа процеса под съвсем друг ъгъл. Това е моето решение, категоричен е Гвоздейков.

"Никога, въпреки че съм изключен от партията, няма да чуете дума срещу Кирил Петков, срещу Асен Василев." Гвоздейков призова за респект, като посочи, че "всеки има право да вземе своето решение, особено ако смята, че е в полза на хората".

Димитър Главчев обеща да не се подава на провокации

Димитър Главчев обеща да не се подава на провокации

Основната задача е организирането на честни избори

По въпроса за спешната медицинска помощ по въздух служебният министър увери, че нередностите до момента са били преекспонирани. По негови думи засега обучението на всички пилоти за самостоятелно летене не е завършено. 4 пилоти вече са достигнали нужното ниво, докато към края на април се очаква пилотите да минат изпит. Хеликоптерът ще се пусне в експлоатация, след като са готови, настоя той, като посочи, че се очаква доставката на още два хеликоптера. Единият ще пристигне през юли във временна база в Сливен, с цел покриване на летния сезон на Черноморието.