Първият медицински хеликоптер у нас е пристигнал без черна кутия. Това показва доклад на "България Хели Мед Сървиз", цитиран от БиТиВи. Дружеството е установило и още няколко забележки.

"България Хели Мед Сървиз" е изпратило писмо до министър Христо Хинков и министър Георги Гвоздейков във връзка с констатираните нарушения. Сред тях са липса на сертифициран CVFDR (черна кутия), повреден механизъм за отваряне/затваряне на лявата пътническа врата, некачествено уплътнение и нарушена цялост на гумения предпазител на лявата пътническа врата.

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков посочва, че това не е доклад, а приемно-предавателен протокол, в който са констатирани недостатъци. По думите му те вече са отстранени.

Христо Хинков отбеляза наличието на леки технически проблеми по въздушната линейка. Хеликоптерът трябва да бъде оборудван - дребни неща са, но той трябва да бъде напълно годен, смята здравният министър.

Според полковник Валентин Киров, доцент във Висшето военновъздушно училище, обаче констатираните нередностите крият рискове за сигурността на полета. Той подчерта, че няма нито една маловажна забележка в констатирания протокол. По думите му това не са дребни проблеми. За него е несериозно вратата на хеликоптера да не се затваря.

Киров добави, че не е нормално да експлоатираме вертолет, който ще лети и трябва да е готов за полети денонощно, във всякакви метрологични условия, във всякакви часови интервали да лети без черна кутия.

От България Хели Мед Сървиз" посочват, че до момента не са получили документ от МЗ и МТС за отстранените забележки по медицинския хеликоптер.

Припомняме, че първата въздушна линейка пристигна у нас в началото на февруари и бе представена на специална церемония от Николай Денков и Георги Гвоздейков.

Близо месец ще се забавят акциите на първия ни медицински хеликоптер

Близо месец ще се забавят акциите на първия ни медицински хеликоптер

Заради технически проблем и проточване на лицензирането