Електрмобилите и хибридните автомобили паркират безплатно в София. Това е само една от мерките, които се предлагат за стимулиране на ползването екологично чисти автомобили.

Предложението е едно от многото мерки, които вече са разгледани на транспортна комисия във връзка с Програмата за чистия въздух в столицата.

"Проблемът е от най-сериозните за София и затова в СОС бързо трябва да приемем програмата и прилагането на мерките. В градския транспорт на столицата вече има електробуси, а скоро техният брой ще се увеличи", категоричен е общинският съветник от Политическа група 5 на СОС Симеон Славчев.

Столична община се старае да изчисти въздуха, но недостатъчно

Столична община се старае да изчисти въздуха, но недостатъчно

Според одита на Сметната палата по мерките

Освен безплатното ползване на паркоместа в София може да се направят и облекчения на данъците или изобщо да не се плащат налози от притежателите на електромобили и хибридни автомобили. Облекчения ще има и за мобилните търговски обекти, които продават сандвичи, плодове, зеленчуци, пици и др.

Точка 5 в Дневния ред на предстоящата сесия на СОС, на 18 май т. г. е програмата за управление на качеството на атмосферния въздух на Столична община за периода 2015 - 2020 г. По тази точка ще докладва зам.-кметът по екология Йоанна Христова.

Предвижда се безплатен транспорт при завишено замърсяване на въздуха в София

Предвижда се безплатен транспорт при завишено замърсяване на въздуха в София

Ще бъде готова и системата за ранно предупреждение

До сесията мерките от Програмата ще трябва да бъдат одобрени и от още 3 комисии на СОС.