Стотици абонати на "Топлофикация-Габрово" излязоха на протест пред сградата на дружеството, съобщи БНТ.

Начело е кметът на града Таня Христова. Тя заедно с хората настоява за бърз и точен отговор на въпроса кой ще поеме отговорността за безобразията и липсата на парно.

Протестиращите са категорични, че искат да бъдат обезщетени за това, че цяла зима са на студено. Оказва се, че от началото на студения сезон авариите в Габрово са повече от 20.

Хората са изключително ядосани и твърдят, че "чашата на търпението им" вече е преляла и ще стачкуват докато не се намери решение на проблема.

Дори по време на протеста в града не е имало парно, което накара хората да заявят позицията си по-твърдо: "Да се ликвидират и да се махат! Крият се 100%. Искаме да разберем има ли бъдеще ТЕЦ-Габрово!"

По време на протеста се стигна и до намеса на полицията, защото въпреки протеста, и днес вратите на дружеството останаха заключени. Стигна се до ескалация на напрежението.

Според документи, с които разполага община Габрово, дружеството е собственост на офшорна фирма в Кипър. Не е ясно обаче кой точно е собственикът, който да поеме отговорност, да обезщети хората и да спре безобразията.

Таня Христова заяви: "За собственика казаха, че е една госпожа в Кипър. Това е непристойно поведение от страна на "Топлофикация-Габрово". Бързо да се сформира комисия, която да пристъпи към отнемане лиценза на това дружество!"

Общината вече е завела иск срещу дружеството, но напрежението в града остава и протестите ще продължат.