Останки от християнски храм, чието функциониране се отнася към ХV-ХVІІ век, са открити още в първите дни на археологическия сезон в цитаделата на Кокалянски Урвич. От началото на месеца там работят археолози от НИМ, БАН и студенти от четири университета.

В руините на храма, наред със стотиците стенописни фрагменти се откриха и интересни находки. До момента са открити три тройни, ажурни наушника, изработени от сребро с псевдо филигран и припоени топчета. Предварителната датировка на накитите е ХV-ХVІІ век, а местонамирането им е върху деструктиралите колони от тухли и хоросан, преграждали олтарната ниша.

Друг важен акцент сред находките е откритото ритуално погребение на църковна утвар, почти централно пред апсидата, от изток. То е поставено в малка яма, частично оградена с дребни камъни, където са били погребани кръст и кандило. И двата предмета са изработени от желязо, а трезорирането им трябва да бъде отнесено към времето, след края на функциониране на християнската постройка. Това най-вероятно се е случило в самия край на ХVІІ век или по-късно през ХVІІІ-ХІХ век, като трябва да отбележим, че погребението попада във височина над съвременния на сградата терен.

Проучванията и дейностите на обект Цитаделата на Кокалянски Урвич" ще продължат до края на месец юли.