Лавина падна край Банско и днес, съобщи bTV.

Природният феномен е заснет на видеоклип. На кадрите ясно се вижда свличането на огромни количества снежна маса, които образуват огромен облак от сняг.

Лавинната опасност в планините продължава да е висока, условията стават по-тежки, очаква се нов снеговалеж, предупредиха от Планинската спасителна служба.

Лавина затрупа млад сноубордист на Пирин
Обновена

Лавина затрупа млад сноубордист на Пирин

Младежът се е спускал с треньора си

Припомняме, че при трагичен инцидент в Пирин 18-годишен спортист загина в един от Бъндеришките улеи, след като беше повлечен от лавина.

"Карането на ски и сноуборд извън обособените писти е проблем, който не трябва да се решава със забрани и рестрикции, а с разбиране и ясна политика на действие в тези терени", заяви директорът на ПСС Емил Нешев.

По думите му цялата индустрия в зимната ски мода е насочена към фрийрайд, затова трябва да се намерят начините той да се регламентира, да се охранява надеждно и да е по-безопасен.

Фрийрайдърът в Пирин - оборудван, но без шанс да оцелее

Фрийрайдърът в Пирин - оборудван, но без шанс да оцелее

Лавината: 150 м фронт на откъсване, ход - около километър

Карането на ски и сноуборд извън маркираните ски писти и трасета, определени в Плана за управление на Националния парк "Пирин" от 2004 г., е забранено, а това е една от най-честите причини за образуването на лавини.

На територията на националния парк работят шест системи за противолавинна защита, поддържани от дирекцията на парка.