Кметът на община Свищов Генчо Генчев обяви бедствено положение за осем села заради проблеми с водоснабдяването. Утре ще се уточнява по какъв начин засегнатото население от 8 500 души ще бъде обезпечавано с вода за пиене и за санитарно-битови нужди, съобщи БНР.

Заради безводието, бедственото положение е пълно и безсрочно за 2500 жители на свищовските села Българско сливово, Горна Студена и Совата, заяви за кметът на Свищов Генчо Генчев, цитиран от националното радио.

"Те са вече там на минимума - 140-150 грама в секунда вода, което не е достатъчно да захраним населените места", коментира Генчев.

Своге обяви бедствено положение заради пресъхнала река

Своге обяви бедствено положение заради пресъхнала река

Населени места в общината останаха без вода

За селата Александрово, Червена, Овча могила, Драгомирово и Морава бедственото положение е частично - заради критично състояние на водоизточниците.

"6000 души са на режим, но вече не можем да обезпечим и режима. Водата не стига до населените места", информира Генчо Генчев.

От община Свищов поискаха пари от МРРБ за ремонт на водопроводи

От община Свищов поискаха пари от МРРБ за ремонт на водопроводи

В противен случай шест села ще бедстват без вода в жегата

Утре предстоят срещи в населените места между кризисния щаб и кметовете за набелязване на мерки за доставка на вода - с цистерни и минерална вода.

Започва авариен ремонт в Българско сливово за подмяната на хранителния водопровод, където 80% от водата се губи, посочи Генчев. Той увери, че се търсят възможности за анализиране на ситуацията и в другите населени места.