На заседание общинските съветници в Кърджали одобриха нови цени на таксиметровите услуги, предаде БТА.

Увеличението на част от тарифите е почти двойно, като това е поискано от таксиметровите превозвачи, уточни кметът Ерол Мюмюн. Мотивът е, че през последните 10 години цените не са актуализирани и не отговарят отговарят на настоящата икономическа обстановка.

Старите минимални цени са 0,40 лв. за дневна тарифа и 0,50 лв. за нощна. След актуализацията цените става съответно 0,80 лв. и 0,90 лв. за километър пробег. Максималните цени също се покачват от 0,85 лв. дневна и 1,00 лв. нощна тарифа на 1,20 лв. и 1,30 лв. за километър пробег.

Вдигат тарифата на такситата в Пловдив

Вдигат тарифата на такситата в Пловдив

Предложението за увеличение на цените бе направено от кмета на Пловдив Костадин Димитров

Новите цени за таксиметровите услуги предизвикаха недоволството на част от общинските съветници, като някои от тях посочиха, че голяма част от таксиметровите превозвачи не спазват приетит ценоразписи, а таксуват клиентите с общоприета от тях тарифа от 4 лв. от точка до точка. Други пък акцентираха върху качеството на услугите и най-вече върху хигиената в някои от такситата, както и отношението на шофьорите. Те казаха, че срещу по-високите цени трябва да има по-високо качество на услугите.

За 2023 година, отчете кметът Мюмюн, са издадени 368 разрешителни за таксиметров превоз, като в нормативната уредба няма показатели, които да определят минималната и максималната цена за километър пробег, а тя трябва да се определи от Общинския съвет съгласно Закона за автомобилните превози.

Повишават минималните тарифи на такситата във Варна от 1 май

Повишават минималните тарифи на такситата във Варна от 1 май

Максималните остават непроменени