И в Шумен няма достатъчно места в детските градини. Тази година децата са със 150 повече от капацитета на градините, предаде БиТиВи. За да бъдат приети, кметството строи ново детско заведение.

Всяка пролет приемът на децата в детските градини поражда напрежение - и за родителите и за възпитателите. Тази година обаче децата са много повече, а местата в градините недостатъчни.

„Ако сравним с миналата година, приемът на 3-годишните, т.е. децата родени 2007 г. ще бъде 100 деца, а миналата година са били 60 деца, казва Дарина Димитрова, директор на ЦДГ №30.

Капацитетът на най-голямата градина в Шумен е 25 места в група, но вече се правят групи от по 30 деца. Затруднения възникват и от това, че яслите изписват 3 г. деца в първото тримесечие на годината, като очакват градините да ги поемат, а те от своя страна нямат достатъчно места.

Затова с решение на педагогически съвет през месец април, детската градина ще приеме малките през месец септември.

Най-нуждаещите се деца ще бъдат настанени в други детски градини. Кметството в Шумен инвестира половин милион лева за реконструкция на училищна сграда в детска градина.

С отварянето на новата детска градина, която предвижда 4 групи ще успеем да удовлетворим желанията на молбите, каза Живка Тонева, зам.-кмет. Детското заведение ще бъде отворено на 15 септември.