Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите Григор Гогов заяви, че са необходими спешни съвместни действия относно влошеното състояние на иглолистните горски култури. По думите му всичките заинтересовани страни - собственици на гори и държавни институции трябва да работят заедно, за подобряване състоянието на иглолистните култури у нас. Това е от "голяма икономическа и обществена значимост", допълни той.

Това стана ясно по време на среща на директорите на регионалните дирекции по горите с ръководството и директорите на Изпълнителна агенция по горите. На форума присъстваше и министърът на Министерството на земеделието храните и горите Румен Порожанов.

Агенцията по горите незабавно е реагирала на проблемите в иглолистните дръвчета, възникнали преди около година и половина. Проблемът обхващал културите, създадени под 700 м. надморска височина, които са на възраст 20-60 години.

Патогенните гъби по иглолистните гори - заради климатичните промени

Патогенните гъби по иглолистните гори - заради климатичните промени

Сигнализират горските

След като установили проблема, експерти от ИАГ, Института по гората и Лесотехническия университет провеждат две обследвания в засегнатите райони.

Според Гогов обаче проблемите със здравословното състояние на иглолистните култури се задълбочават. Съхнещите дръвчета се увеличавали ежедневно.

За да бъде решен проблема беше констатирано, че това може да стане само чрез активното съдействие на всички собственици на гори. Трябвало и да се облекчи административната процедура за усвояване на увредената дървесина.

На срещата бяха експертите набелязаха и мерки за решаване на проблемите, свързани с превенцията на бракониерството. Ще бъдат засилени проверките от горските служители на територията на цялата страна.