Нов разлив на фекална маса от широка канализационна тръба е открит в сряда вечерта в непосредствена близост до Централата за биогаз в село Труд, информират потърпевши в мейл до редакцията ни. Този проблем е от лятото, засяга около 4-5 хил. души, увериха News.bg жалбоподателите.

Жителите на с. Труд готвят блокада на пътища заради отровния въздух

Жителите на с. Труд готвят блокада на пътища заради отровния въздух

Недоволството е срещу централа за електроенергия от биомаса

Новооткритата тръба била на 50 метра по права линия от централата и това спомагало за усещане на силната миризма, уверяват потърпевшите.

В тяхното съобщение се твърди, че в селото няма пречиствателна станция. Съоръжението е проектирано през 2012 г., но не е построено. Битово-фекални води се вливат безпрепятствено от поне пет различни канализационни тръби в река Потока, приток на защитената река Пясъчник.

От писмото до медиите става ясно, че на 24 февруари е подаден сигнал за нерегламентирано замърсяване на район, защитен в "Натура 2000".

Стотици жители на с. Труд блокираха Карловско шосе в знак на протест

Стотици жители на с. Труд блокираха Карловско шосе в знак на протест

Срещу замърсяването и шума на централа за преработка на биомаса

Пред News.bg жалбоподателите заявиха, че са сезирали Басейнова дирекция на МОСВ, община Марица, община Труд, РИОСВ-Пловдив. Обичайният отговор при толкова много сигнали бил, че няма нищо притеснително и нещата са наред. В петък от РИОСВ реагирали с проверка.

Малко по-рано БНР съобщи, че при извънредна проверка на РИОСВ-Пловдив на площадката на централата за производство на биогаз в село Труд не са установени нарушения. Проверка в землището на селото, обаче, се е натъкнала на струпване на промишлени и органични отпадъци на нерегламентирани за това места.

"Първата за тази година обиколка на екоинспекторите на територията на площадката, срещу която има обществено недоволство, не е установила наличие на замърсяване и миризми в селото", каза директорът на РИОСВ-Пловдив Стефан Шилев.

Шилев уточнил, че колегите му са попаднали в специфичен производствен момент на прехвърляне на течна тор от цистерна в хранилището.

Проверката е продължила и на територията на самото село, където са установили нерегламентирано струпване на промишлени и битови отпадъци на места, определени за събиране на биоразградими отпадъци в местността Ганчовица и по поречието на река Пясъчник и около подхода към магистралата.

По този повод кметът на община Марица до 10 дни трябва да обясни за спазването на наредбата за отглеждане на животни на територията на населените места, информира БНР.