Имало е сигнали от Община Хасково и от фирмата, която охранява обекта за опасната стена, която при падането си вчера уби човек.
В отговор на сигналите военният министър Красимир Каракачанов бил издал заповед на 15 март за събаряне на стената. 

Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по повод вчерашното срутване на стена на бивше военно поделение. 
По думите му случаят е: "Малшанс и трагичен инцидент".

Паднала стена на бивше военно поделение уби човек в Хасково
Обновена

Паднала стена на бивше военно поделение уби човек в Хасково

Същата ограда се е срутвала и преди години

Припомняме, вчера падна стена на бившето военно поделение в Хасково, при което загина мъж. Твърди се, че стената е рухнала по време на по-силен порив на вятъра. Инцидентът е станал около 18:40 часа в района на бившето военно поделение. Мъжът се е движил по тротоара, когато стената се е срутила.

По-късно от Министерство на отбраната потвърдиха за инцидента. От 2001 г. теренът не се е използвал от Българската армия, тъй като необходимостта от него е отпаднала. В дните преди инцидента е започнала процедура за бракуването на сградния фонд, след което се е предвиждало той да бъде почистен и обезопасен.

По думите на вицепремиера на място е имало обезопасителна лента, но поради по-силен порив на вятъра стената е рухнала. Каракачанов е разпоредил да се направи и пълна проверка по цялото събаряне на стената, за да сме наясно дали има някаква персонална вина в някоя от структурите, които отговарят за съхраняването на тези обекти..

Според Каракачанов има много проблеми с такива обекти и бивши военни поделения, тъй като законът не разрешава да се пристъпи към самостоятелни действия.

"Много от обектите не могат да бъдат продадени, защото на тяхна територия има стари сгради и помещения, които са необитаеми и за нищо не стават", обясни вицепремиерът и допълни, че такива обекти са десетки и стотици имоти с отпаднала необходимост.

Междувременно от Министерството на отбраната информираха, че министър Красимир Каракачанов е разпоредил проверка какво е състоянието на сградния фонд с отпаднала необходимост за Българската армия.

Бившето военно поделение в Хасково, край което стана трагичният инцидент от вчера, също е било район с отпаднала необходимост за Българската армия още от 2001 г. През 2011 г. е установено саморазрушаване на част от сградата.

През февруари 2019 г. служители от регионалната структура на "Инфраструктура на отбраната" в Пловдив са съставили констативен протокол. На базата на този протокол Каракачанов е издал заповед № Р-71 от 15 март за назначаване на комисия, която да освидетелства сградния фонд в района. В заповедта е имало двумесечен срок, в който да се представи протокол за предприемане на последващи действия.

Междувременно за участъка на падналата стена директорът на Главна дирекция "Инфраструктура на отбраната" издал указания за събиране на оферти от фирми, за да бъде осигурено предварителното събаряне на стената.

На 12 април т.г. е подадена една оферта от участник в процедурата. За да бъде завършена продецурата са необходими още две предложения.

След инцидента военният министър е разпоредил да бъде извършена проверка на целия сграден фонд с отпаднала необходимост за предприемане на последващи действия за обезопасяване.

"Апартамент гейт" се цели в избора на нов главен прокурор, според Каракачанов

"Апартамент гейт" се цели в избора на нов главен прокурор, според Каракачанов

А не заради местните избори

Военният министър бе питан и за актуалните скандали с апартаменти, закупени на по-ниски цени от хора във властта.
На въпрос дали с "Апартаментгейт" има уронване на държавността, Каракачанов заяви, че: "не му се занимава с подобни теми и да връща отново претоплени манджи".

Той повтори своите твърдения от вчера - целта на "Апартаментгейт" не е толкова да се удари този или онзи политик, а битката клокочи отдавна - за избора на главен прокурор.